Rok vodního Hada s sebou přinese nejistoty

Rok vodního hada

Rok vodního hada Zdroj: E15

Nové nastupující politické vedení Číny převezme žezlo v polovině března. V zemi i mimo ni se teď horečně spekuluje, co to bude znamenat.

„Na zvěrokruhy příliš nevěřím. Nejistota, kterou vodní Had symbolizuje, ale dobře vystihuje, co nás čeká,“ říká s poukazem na blížící se čínský nový rok Jonas Parello-Plesner, analytik uznávaného think tanku European Council on Foreign Relations.

Suroviny, kovy a dřevo

Většina ekonomů oslovených v Asii i v londýnském City čeká, že nové vedení napumpuje do systému další peníze. „Čína se vyhnula tvrdému přistání, což by mělo povzbudit suroviny,“ myslí si akciový stratég londýnské pobočky Wood & Company Mateusz Zawada, a nepřímo tak podporuje tvrzení těch, kteří letos čekají rychlejší růst – a to i díky injekcím do infrastruktury, tedy do silnic, letišť nebo nových měst. To ostatně, jak GlobeReporter zjistil v několika asijských zemích, čekají i mistři feng-šui (tradiční umění větru a vody). Ti předpovídají, že se v roce vodního Hada bude dařit sektorům spjatým se surovinami, kovy a dřevem.

Nadšení z podobných tvrdších i měkčích signálů naznačujících masivní oživení nicméně tlumí expertní hlasy, podle kterých Čína stojí na prahu zásadní proměny domácí ekonomiky. Bez zpomalení se jí přitom z modelu závislého na exportu na model, který se opírá ve velké míře o domácí spotřebu, nepovede přejít, varuje profesor pekingské Guanghua School of Management Michael Pettis.

To ostatně, jak říká Parello-Plesner, vedení země vědělo, ale dlouho sázelo na americké a evropské spotřebitele, jejichž poptávka po čínském vývozu měla šok spojený s přechodem na nový model utlumit. Teď se Peking kvůli dluhové krizi na Západě musí obejít bez tohoto trumfu.

„Podle mě se příští prezident Si Ťin-pching a jeho lidé pokusí najít nějakou střední cestu. Pokusí se udělat nutné změny a zároveň zajistit relativně rychlé tempo hospodářského růstu,“ předpovídá Parello-Plesner, podle kterého se tak Čína dočká jak dalších megaprojektů v oblasti infrastruktury, tak i pokusů pohráče sílit sociální síť. A právě větší jistota v oblasti penzí, zdravotnického servisu a tak dále má pobídnout Číňany k většímu utrácení.

Schopnost přizpůsobit se

Lepší sociální síť, respektive lépe fungující stát, má zároveň utlumit pnutí a někdy i bouře ve společnosti. V opačném případě totiž může být ohrožena stabilita země, tvrdí někteří experti. Parello-Plesner, který se právě z Číny vrátil, si myslí, že „je to vysoce nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené“.

Podobně jako další znalci přitom poukazuje na schopnost režimu přizpůsobit se. A právě ta teď velí robustně zainvestovat například do zanedbané ochrany životního prostředí. Recyklace a obnovitelné zdroje jsou tak jednou z oblastí, kde se už brzy objeví velmi zajímavé příležitosti – a to i pro zahraniční firmy.

Dalším sektorem, kde by s příchodem nového politického vedení země mohlo dojít k zajímavému pohybu, jsou finanční služby. Zahraniční bankovní domy doposud čelily takřka nepřekonatelným překážkám. Proto má sice většina z nich v Číně luxusní sídla, jejich podíl na trhu ale činí mizivá dvě procenta.

To by však mohla často diskutovaná čínsko-evropská dohoda – alespoň pro ze starého kontinentu – změnit.

Opatrný optimismus

„Stávající čínské vedení signalizovalo jistou vstřícnost. Teď Evropané čekají, jak se k tomu postaví Si Ťin-pching a jeho lidé,“ opakuje Parello-Plesner mantru o nejistotě, kterou bude přinejmenším začátek roku vodního Hada poznamenán.

Signály z čínského okolí jeho výhled potvrzují. Jak se shodli analytici i vědmy, společně s nejistým vývojem v Číně jejich křišťálové koule kalí pokračující turbulence v Americe a Evropě a v neposlední řadě také volby v Mongolsku, na Filipínách a v Malajsii. Ty by mohly otevřít Pandořinu skříňku v níž se skrývá korupce, která, podobně jako v Číně, budí hodně emocí. Proto investorům a exportérům letos radí opatrný optimismus.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org