Romney se dotáhl na Obamu, ten přesto zůstává favoritem voleb

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. (Foto ČTK)

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama a jeho republikánský vyzývatel Mitt Romney mají podle nového průzkumu agentur Reuters/Ipsos mezi pravděpodobnými voliči vyrovnanou podporu 46:46 procentům. Šéf Bílého domu je přesto stále favoritem listopadového prezidentského hlasování. Vede v klíčových státech, jako je Florida, Ohio a Virginie, v nichž se bude rozhodovat.

Výsledky průzkumu předcházejí třetí a závěrečné televizní debatě obou kandidátů na Lynnově univerzitě v Boca Raton na Floridě, jež se uskuteční v noci na úterý. „Dnešní čísla zdůrazňují skutečnost, že klání je velmi těsné. Kandidáti vstupují do poslední debaty v prakticky vyrovnaných pozicích,“ uvedla Julia Clarková z agentury Ipsos.

Závěry šetření jsou přitom v souladu s nedělním výzkumem pro televizní stanici NBC a deník The Wall Street Journal. Oba kandidáti v něm mezi pravděpodobnými voliči obdrželi stejnou podporu 47:47 procentům. Americká média tak již píší o tom, že Obamovo soupeření s Romneym je jedním z nejtěsnějších volebních soubojů v americké historii.

Podle aktuálního průzkumu agentur Reuters/Ipsos má ale současný prezident stále navrch v takzvaných bitevních státech, kde voliči nejsou jasně vyhranění pro jednu stranu, a kde se proto rozhodují volby. Obama díky tomu má nyní naději na zisk 325 hlasů volitelů, o kterých se při volbách rozhoduje v jednotlivých státech a jejichž kolegium nakonec volí amerického prezidenta. Může tak nastat i případ, že kandidát prohraje všelidové hlasování, a přesto se stane prezidentem. Pro vítězství je potřeba 270 volitelů.

Romney by jich nyní podle aktuálního průzkumu získal 213. Republikánský politik po září, kdy jeho kampaň po sérii neobratných výroků a kroků vypadala na odepsání, prakticky celý říjen od silného výkonu v první televizní debatě na začátku měsíce získává půdu pod nohama. Z průzkumů je patrné, že se v očích mnoha voličů stal věrohodnou alternativou Obamy. Američané jej například považují za kompetentnějšího v otázkách ekonomiky, která je hlavním tématem letošních voleb.

Poslední televizní debata se ale bude věnovat výhradně zahraniční politice, kde je současný šéf Bílého domu silnější než jeho soupeř. Romney má navíc na mnoho otázek podobný názor. Všeobecně se proto má za to, že republikán závěrečný televizní střet nemůže vyhrát. Podle některých názorů ale stačí, když prokáže, že se v tématu orientuje a nedopustí se výraznější chyby.

Zahraniční politika není ve středu letošní předvolební kampaně. Američany tak zajímá především, co oba kandidáti hodlají doma udělat pro zlepšení ekonomiky. Utěšuje se tím i Romneyho volební kampaň. „Kandidáti jsou vyrovnaní a ekonomika je problém číslo jedna. Zahraniční politika je opravdu důležitá, není ale hybnou silou těchto voleb,“ uvedl republikánův poradce Vin Weber.

Americká média se přitom shodují, že ve volbách stále může vyhrát. Bude to ale mít těžší než , který má v těsném souboji stále lehkou převahu. Na zvrat má Romney ještě zhruba dva týdny. Volby se konají 6. listopadu.