Ropné velmoci se zbavují akcií. Látají tím díry v rozpočtech

Těžební plošina Ekofisk v Severním moři, ConocoPhillips

Těžební plošina Ekofisk v Severním moři, ConocoPhillips Zdroj: ConocoPhillips

Světové ropné velmoci začaly masově dotovat rozpočtové schodky výprodejem svých akcií. Podle respektovaného výzkumného institutu Sovereign Wealth Fund (SWFI), který se zabývá analýzou veřejných financí, se jen kvarteto zemí čítající Saúdskou Arábii, Rusko, Norsko a Katar zbavilo akcií za bezmála čtvrt bilionu dolarů.

Technicky se o prodej starají takzvané suverénní fondy, tedy balíky petrodolarů naspořené za éry vysokých cen ropy. V období dostatku je země ve velkém využívaly ke spekulacím na burzách, nyní se hodí jako záplata zvětšujících se fiskálních děr.

Podle odhadů institutu letos prodeje akcií suverénních fondů ještě podstatně zesílí. „Pokud ceny ropy v letošním roce setrvají na úrovních mezi třiceti a čtyřiceti dolary za barel, prodejní aktivita fondů oproti loňsku podstatně vzroste,“ uvádí únorová studie institutu. Čtyřka ropných velmocí by prý mohla rozprodat akcie za bezmála půl biliónu dolarů.

Brent Crude Oil

Cena ropy za poslední rok a půl propadla na méně než třetinu své ceny, v rozpočtech hlavních ropných vývozců tak zeje stále větší díra. Kvůli politické citlivosti zvyšování daní nebo snižování výdajů tak země sáhly na své rezervy z dob drahé ropy. Podle studie SWFI totiž zmíněný kvartet dokázal za posledních 15 let z prodeje ropy uspořit kolem šesti biliónů dolarů. Peníze pak země investovaly na světových burzách, ale i do prestižních nemovitostí.

„Éra bezmezného přílivu petrodolarů ale nadlouho skončila,“ píše report. Nejvíce prý svůj ropný fond využívalo Rusko, a to už v minulosti pro své velké investiční projekty, ale i na úlevy a bonusy pro zahraniční investice lákající světové firmy do země.