Rozdrolí se Británie? Po Skotech chtějí referendum o odtržení i Irové

Irská nacionalistická strana Sinn Féinn se zřejmě inspirovala u skotských národovců. Chce rovněž uspořádat referendum o tom, zda Ulster zůstane součástí Británie nebo se připojí k Irsku.

Irská nacionalistická strana Sinn Féinn se zřejmě inspirovala u skotských národovců. Chce rovněž uspořádat referendum o tom, zda Ulster zůstane součástí Británie nebo se připojí k Irsku. Zdroj: Wikimedia

Irská nacionalistická strana Sinn Féin se zřejmě inspirovala u skotských národovců. Chce rovněž uspořádat referendum o tom, zda Ulster zůstane součástí Británie nebo se připojí k Irsku. Lídr strany v Severním Irsku Martin McGuinness by hlasování rád uspořádal po volbách do místního parlamentu, které se mají uskutečnit v roce 2015 nebo 2016.

„Mohlo by se konat kdykoli v letech 2016 a 2020,“ řekl bývalý velitel IRA listu Irish Examiner. „Nevidím absolutně žádný důvod, proč by se o tom nemělo uvažovat,“ dodal. Jeho stranický kolega Pearse Doherty dokonce hovoří o tom, že by se o sjednocení Irska mělo hlasovat ještě před rokem 2016.

Sinn Féin je v Severním Irsku momentálně druhou nejsilnější stranou a je ve vládě s probritskou Demokratickou unionistickou stranou. Konečné slovo v celé záležitosti bude mít Londýn, který v současnosti jedná s Edinburghem o termínu, právní závaznosti a formulaci otázky skotského referenda o samostatnosti. A stejně jako v případě Skotska je spíše nepravděpodobné, že by se irským nacionalistům podařilo sehnat dost hlasů.

V roce 2001 žilo v Ulsteru podle výsledků sčítání 46 procent protestantů a jen 40 procent katolíků. Jejich počet však roste, očekává se, že v příští generaci už budou mít většinu. I tak ale zdaleka není jisté, zda by se všichni katolíci v plebiscitu vyslovili pro připojení k Irsku, zmítanému hospodářskými problémy. Britský stát je v oblasti největším zaměstnavatelem a její obyvatelé si užívají benefitů, které by u sousedů neměli.

Velká BritánieVelká BritánieVelká Británie

Sinn Féin naopak tvrdí, že sjednocení by ekonomice celého ostrova mohlo prospět. „Vidím mnoha zdvojení, vidím dvě ekonomiky, které spolu zápasí. Ale také vnímám, že je zde obrovský potenciál, hlavně vzhledem k tomu, že dvě ze čtyř největších irských měst nyní leží na severu,“ podotkl Doherty.