Rozhovory o íránském jaderném programu skončily nezdarem. Budou ale prodlouženy

Iránská elektrárna v Búšéhru

Iránská elektrárna v Búšéhru Zdroj: ctk

Rozhovory o íránském jaderném programu, které měly do pondělí půlnoci vyústit v dohodu, skončily nezdarem. Vyjednávači se dohodli pouze na prodloužení rozhovorů do července příštího roku. Po jednání ve Vídni to potvrdil britský ministr zahraničí Philip Hammond, který se jednání účastnil. Několikaleté vyjednávání, jehož smyslem je vyvrátit podezření o vojenském charakteru íránského jaderného programu, mělo podle původního ujednání skončit dohodou do dnešní půlnoci.

Americký ministr zahraničí John Kerry po skončení jednání řekl, že svět má zájem ukončit protiíránské sankce, sporné otázky kolem jeho jaderného programu ale trvají. Podle Kerryho bylo dosaženo pokroku, jednání ale prý nemohou trvat donekonečna, pokud se v nich nepodaří dostat se dál zásadním způsobem.

„Teď ale není čas je přerušovat,“ řekl Kerry. Prohlásil také, že fakt, že jsou rozhovory prodlouženy, neznamená, že budou příští kola snadnější. „Bude to obtížné,“ řekl.

Kerry: Teď není čas jednání přerušovat

Diplomaté se shodli na prodloužení rozhovorů - rámcová politická dohoda má být na stole do 1. března, detailní ujednání pak do 1. července. Vyjednávači by se měli poprvé sejít ještě před koncem roku. Írán ale zatím nemůže doufat v uvolnění mezinárodních sankcí. Íránci od konečné dohody očekávají ukončení dlouhodobých mezinárodních sankcí.

Íránci od konečné dohody očekávají ukončení dlouhodobých mezinárodních sankcí. Prezident Hasan Rúhání prohlásil, že se při vídeňských jednáních podařilo sblížit názory jednajících stran. Nepochybuje o tom, že se dohodu podaří vyjednat. „Podařilo se částečně překonat rozpory a sblížit naše názory. Nepochybuji, že se nakonec dohodneme,“ citovala Rúhání íránská televize.

Rúhání: Nepochybuji, že se nakonec dohodneme

Hammond řekl novinářům, že se v tomto kole rozhovorů, které ve Vídni začalo minulý týden v úterý, podařilo zásadním způsobem pokročit. Potvrdil, že jednat se bude znovu už v prosinci. Teherán podle něj bude mít možnost po dobu prodloužených rozhovorů čerpat měsíčně 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun) z fondů, které byly zmrazeny v rámci sankcí. Bude tak zachován režim, který byl dohodnut už loni v listopadu, kdy se počítalo s tím, že se ke konečné dohodě dospěje do půl roku. Termín byl pak prodloužen do dneška.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov doufá, že se do tří nebo čtyř měsíců podaří vyjednat „základní principy“ dohody. Podobně jako Hammond se domnívá, že i když se nepodařilo ujednat konečnou dohodu, podařilo se značně pokročit.

Netanjahu: Žádná dohoda je lepší než špatná dohoda

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu k rozhovorům řekl, že „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda. „To ujednání, k němuž nutil ostatní Írán, bylo hrozné. Umožnilo by mu dále obohacovat uran pro atomovou bombu, a přitom zrušit sankce proti němu,“ sdělil. Írán Izrael neuznává a Izraelci jednání sledovali velmi pečlivě. V minulosti Izrael hrozil, že zaútočí na íránská jaderná pracoviště. O vojenském charakteru íránských provozů se v Izraeli, který má sám neohlášené jaderné zbraně, nepochybuje.

Velmoci (USA, Rusko, Francie, Británie, Čína a Německo) s Íránem bez úspěchu 12 let vyjednávají kvůli podezření, že Íránci v rámci svého jaderného programu vyvíjejí atomovou bombu. Loni se podařilo pokročit: Írán za menší ústupky získal uvolnění části sankcí a do dnešní půlnoci měl vyjednat konečnou dohodu. Pokud by se vzdal problematických aktivit ve svých jaderných provozech, což je hlavně obohacování uranu, mohl dosáhnout zrušení sankcí.