Rozkol v německé konzervativní unii: CDU a CSU se nedaří dohodnout na programu

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer, předsedkyně CDU a německá kancléřka Angela Merkelová

Předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer, předsedkyně CDU a německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ctk

Vztahy mezi Křesťanskodemokratickou unií (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové a bavorskou Křesťanskosociální unií (CSU) jsou napjatější než kdy dřív a je otázka, zda sesterské strany dokážou vytvořit společný program pro parlamentní volby v příštím roce. V rozhovoru s týdeníkem Der Spiegel to řekl ministr dopravy a jeden z předních představitelů CSU Alexander Dobrindt. Zdůraznil však, že bavorská strana si nadále přeje Merkelovou jako kancléřku.

„Nikdy bych si nedokázal představit, že by CDU a CSU někdy mohly v tak zásadní otázce, jako byla problematika uprchlíků, přemýšlet a jednat tak odlišně,“ řekl Dobrindt. Zatímco Merkelová s velkou částí CDU zastávala vstřícnou politiku k běžencům a volala po společném evropském řešení migrační krize, bavorská CSU usilovala o uzavření německých hranic. Přes bavorské území přicházela do Německa většina uprchlíků.

„Události posledních měsíců budou ještě dlouho ovlivňovat vztah mezi oběma stranami,“ řekl Dobrindt. „Nyní vyvstává otázka, zda a jak bychom mohli vytvořit společný volební program,“ dodal.

Ministr zdůraznil, že CSU chce v tradičním svazku s CDU zvítězit v parlamentních volbách, které se uskuteční příští rok na podzim. Společnou kandidátkou obou konzervativních stran na kancléřku by podle něj měla být stejně jako při předchozích volbách Merkelová. Podle Dobrindta však CSU bude v kampani vystupovat jinak než její sesterská strana. „CSU má vždy svůj vlastní profil. A to, zda bude mít společný program nebo vystoupí s vlastním, vzejde z budoucí diskuse,“ řekl.

Pozor na Zelené

Dobrindt také varoval před rozšiřováním povolební spolupráce mezi konzervativci a Zelenými. CDU s ekologickou stranou vládne v Hesensku, v Sasku-Anhaltsku a nyní bude menším partnerem Zelených v Bádensku-Württembersku. Podle Dobrindta jsou však rozdíly v zakotvení stran tak velké, že by se tato spolupráce neměla přenést na celostátní úroveň.

„Měli bychom se proti zeleným tématům vymezit, nezdůrazňovat společná témata. Když politici stále sází na konsenzus, voliči začnou hledat alternativu,“ varoval Dobrindt. Podle něj se už nyní CDU posunula příliš do politického středu a tím umožnila vzestup pravicově populistické Alternativě pro Německo (AfD).