Rúhání: Problémy s teroristy by měly vyřešit země v regionu s mezinárodní podporou

Hasan Rúhání

Hasan Rúhání Zdroj: ctk

Některé země přispěly ke vzniku a rozšíření terorismu a teď mu nedokážou čelit. Během svého vystoupení na Valném shromáždění OSN to ve čtvrtek prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání s odkazem na současnou ofenzivu radikálů z Islámského státu. Rúhání rovněž hovořil o chystané jaderné dohodě Teheránu se skupinou mocností, v níž prý Írán doufá, hodlá si však ponechat právo na pokračování mírového jaderného programu.

Íránský prezident neadresně zkritizoval některé země, z nichž se podle něj do světa rozšířil terorismus, který prý nyní v podobě IS přerostl politikům přes hlavu. Extremisté v současnosti ovládají části Sýrie a Iráku a přiměly USA a jejich spojence provádět proti jejich pozicím letecké údery. „Některé zpravodajské služby vložily nože do rukou šílenců, kteří nyní neušetří nikoho,“ řekl Rúhání.

Nevměšujte se, nevíte si rady

Podle něj však musí tuto situaci, s níž si zatím nevědí rady, vyřešit země v regionu s pomocí mezinárodního společenství, a ne někdo zvenčí. Rúhání také odsoudil „chybnou strategii“ Západu na Blízkém východě. Za nepřiměřené označil i jeho vměšování do situace v Sýrii, která je rozvrácená občanskou válkou.

„Vojenská agrese proti Afghánistánu a Iráku a nepřiměřený zásah v Sýrii jsou jasnými příklady tohoto chybného strategického přístupu na Blízkém východě,“ řekl Rúhání, jehož země podporuje vládnoucí režimy v Iráku, ale i v Sýrii. „Vždycky jsme si mysleli, že demokracie nemůže být transplantována zvnějšku. Není to obchodní produkt, který lze vyvážet ze Západu na Východ,“ pokračoval íránský prezident. Podle AFP se ale vyvaroval přímého komentáře k nynějším západním a arabským náletům na pozice bojovníků organizace Islámský stát v Iráku a v Sýrii.

Vždycky jsme si mysleli, že demokracie nemůže být transplantována zvnějšku

„Když generálové vtrhnou do nějaké oblasti, nečekejte, že diplomaté je srdečně uvítají. Když začne válka, diplomacie končí. Když se ukládají sankce, rozvíjí se nenávist vůči těm, kteří je uplatňují,“ dodal Rúhání s poukazem na mezinárodní embargo vůči Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu.

Rúhání se vyjádřil rovněž k rozhovorům o íránském jaderném programu, jehož omezení chce dosáhnout šestice světových mocností prostřednictvím chystané trvalé dohody. Smlouvu by prý Teherán uvítal, případné ujednání však nemůže Írán připravit o právo obohacovat jaderném materiály v souladu s mezinárodním právem. „Naši partneři v jednání by neměli klást přehnané požadavky, to je nezbytný předpoklad pro úspěch rozhovorů,“ prohlásil Rúhání.

Trvalé ujednání, které chtějí obě strany dosáhnout do 24. listopadu, by mohlo pro Írán znamenat zrušení dlouholetých sankcí. Musí ale předtím vyvrátit pochybnosti o svém jaderném programu, jehož se svět obává jako prostředku k výrobě jaderné zbraně. Teherán vytrvale tvrdí, že má čistě mírový charakter.

Profil: Rúhání by mohl být prezidentem íránských konzervativců i reformistů