Ruská letadla opět bombardovala radikály na severu Sýrie

ruské nálety na Homs

ruské nálety na Homs Zdroj: ctk

Ruská letadla dnes bombardovala údajné pozice povstalců na severozápadě Sýrie. Podle Kremlu Rusko úspěšně koordinuje postup s ostatními státy. Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že se ruské útoky zaměřují na různé teroristické skupiny. Ruské nálety začaly ve středu, kdy Moskva tvrdila, že se zaměřuje jenom na pozice radikálů z Islámského státu (IS).

Při dnešních 30 náletech ruská letadla útočila na pozice povstalců v blízkosti západosyrského města Džisr aš-Šughúr, které leží v provincii Idlib. Peskov oznámil, že koordinační mechanismus s ostatními státy dobře funguje. Útoky jsou údajně mířeny na dobře známé teroristické organizace, o nichž se Rusko dohodlo se syrskou armádou. Moskva také zdůraznila, že se Sýrie nepodílí na finančních nákladech spojených s leteckými operacemi.

Libanonská televize k dnešním náletům oznámila, že mířily na pozice armády Džajš al-Fatah, což je koalice skupin bojujících na západě a severu Sýrie a z nichž nejznámější je fronta An-Nusra. Džajš al-Fatah postupuje s úspěchem severozápadem Sýrie od května a kromě jiného obsadila také město Idlib. Syrská armáda se ji snažila bez úspěchu zatavit před dalším postupem k pobřeží, které je baštou vládnoucích alávitů.

Asadova opora

Rusko je oporou režimu syrského prezidenta Bašára Asada a jeho vojenská intervence vyvolala obavy z možné střetu jeho letadel s koaličními stroji, které v Sýrii operují proti IS už rok. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil za neopodstatněné obavy, že ruské vojenské operace se zaměří i proti tak zvané umírněné opozici, s níž spolupracuje západní koalice. Tvrdil, že ruské údery jsou vedeny výhradně proti IS.

Asad od počátku konfliktu, který začal v roce 2011 neozbrojenými demonstracemi proti Damašku, označuje všechny oponenty za teroristy. Toleruje jenom skupiny, které do ozbrojeného konfliktu nevstoupily.

Video zveřejněné ruským ministerstvem obrany

List The Washington Post napsal, že středeční ruské nálety v provinciích Homs a Hamá byly zaměřeny i na členy syrské opozice, kteří prošli čerstvě americkým výcvikem. Americký ministr obrany Ashton Carter Rusko obvinil z „přilévání oleje do ohně“. Ujistil, že americká letadla budou ve své kampani v Sýrii pokračovat. „To, co dělají, se mine účinkem,“ řekl o operacích Ruska.

Pomoc z Íránu

Do bojů na straně Asadových jednotek a proti povstalcům na severu Sýrie se mají podle zdrojů agentury Reuters zapojit i íránští vojáci a bojovníci hnutí Hizballáh. Jednotky na zemi prý doplní ruské letecké operace, jež ruská letadla zahájila na severozápadě Sýrie ve středu.

Cílem je získat zpět území, které ztratila vláda syrského prezidenta Bašára Asada v bojích s povstalci. Asad má nyní pod kontrolou Damašek, několik dalších měst a území na pobřeží státu. Prezident nedávno přiznal, že armáda nemá dostatek lidí a musí ustupovat v zájmu udržení strategických částí země.

Vypadá to jako třetí světová válka
Sipan Hemo, který velí kurdským oddílům, prohlásil, že vstup mocností do bojů válku prodlouží. Boje podle něj mohou trvat ještě deset let. „Řešení už není v rukou Syřanů. To, co se děje nyní, lze nazvat utkáním obrů na území Sýrie. Jde o změnu mapy. Vypadá to jako třetí světová válka, v níž mocnosti bojují o rozdělení sfér vlivu. My na to pohlížíme bohužel jako na budoucí dlouhou válku, která může trvat i deset let,“ řekl Hemo.
Podobně Bašár Zubí, který velí povstaleckým oddílům na jihu Sýrie, prohlásil, že ruské nálety ničí snahy ukončit syrskou válku politickými prostředky. Požádal arabské země, aby dodaly povstalcům protiletadlové rakety.
„Tyto nálety válku především prodlouží. A dále povedou k rozšíření extremismu, protože jakmile se válka stane globálním bojem proti Syřanům, vznikne úrodná půda, která bude přitahovat zahraniční bojovníky do války proti Rusům,“ řekl Zubí.
Zubí je jedním z dezertérů ze syrské armády, kteří založili Syrskou svobodnou armádu. Spojené státy ji řadí k takzvané umírněné opozici proti režimu v Damašku. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale prohlásil, že většina členů této armády přeběhla k radikálům z Islámského státu.