Rusko a USA otestovaly komunikaci nad Sýrií

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Ruská stíhačka Suchoj Su-30 Zdroj: Canberra5986, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Ruské a americké letectvo procvičilo výměnu informací mezi letadly operujícími nad Sýrií a ruským řídícím střediskem v syrské Latákíji a americkým střediskem v Kataru. Oznámil to dnes mluvčí ruského generálního štábu. Ruská armáda podle něj spolupracuje i s umírněnou syrskou opozicí, díky níž zaměřila a zničila 24 nepřátelských cílů. Pentagon oznámil, že společná operace s ruským letectvem nebyla cvičením, ale „tříminutovým testem“.

„Posádky ruských vojenských letadel a letounů mezinárodní koalice ve speciálně určené zóně provedly přiblížení na minimální bezpečnou vzdálenost asi 5,5 kilometru, navázaly spojení na předem dohodnuté frekvenci a vyměnily si informace o letových parametrech v ruštině a angličtině,“ řekl novinářům mluvčí Andrej Kartapolov.

Kromě toho se podle něj nacvičovala i výměna informací a součinnost mezi štáby operativních skupin a dispečery na ruské letecké základně Hmímím u syrské Latákíje a ve středisku strategických leteckých operací USA v Kataru. Dojednáno bylo i vzájemné informování o „nebezpečné vojenské činnosti“ v syrském vzdušném prostoru, řekl generál Kartapolov.

Podle amerického ministerstva obrany nebyla společná operace s Ruskem vojenským cvičením, jak tvrdí Moskva, ale pouhým „tříminutovým testem“. Jeho cílem bylo prověřit nové bezpečnostní regule, které Rusko a USA dojednaly minulý měsíc.

Hrozí kolize

Rusko se v Sýrii vojensky angažuje od konce září, kdy zahájilo letecké útoky proti údajným teroristům. Moskva tvrdí, že terčem úderů jsou oddíly Islámského státu, západní spojenci podezírají ruskou armádu z útoků na umírněnou syrskou opozici, která bojuje proti prezidentu Bašáru Asadovi. Se zapojením Ruska do vzdušných operací navíc vznikly obavy z možných kolizí se spojeneckým letectvem.

„Společné manévry“ ruského a amerického letectva se podle Kartapolova uskutečnily dopoledne. Mluvčí rovněž uvedl, že o situaci v syrském vzdušném prostoru se také průběžně vzájemně informují Rusko a Izrael.

Spolupráce s umírněnou opozicí

Kartapolov dále uvedl, že ruské ministerstvo obrany vytvořilo spolu s vedením umírněné syrské opozice „koordinační skupiny“ s cílem spolupracovat v boji proti teroristům z Islámského státu. „Takováto těsná spolupráce nám umožní spojit úsilí všech vládních vojsk a jiných syrských vlasteneckých sil, které byly dříve v opozici, a bojovat v jednotné frontě proti společnému nepříteli - mezinárodnímu terorismu,“ konstatoval ruský generál.

Kartapolov novinářům jmenovitě nesdělil, s kterými opozičními skupinami Moskva spolupracuje. „Složení a status koordinačních skupin teď z pochopitelných příčin oznamovat nebudeme,“ prohlásil. Dodal, že díky údajům od syrské opozice bombardovalo ruské letectvo už 24 objektů teroristů v Sýrii.

Rusko v útocích na cíle v Sýrii intenzivně pokračuje. Od počátku operace koncem září bombardovali armádní letci během 1631 útoků 2084 objektů údajných teroristů, oznámil Kartapolov.