Rusko nechce přijít o vliv na ukrajinské pravoslaví

Putin s patriarchou pravoslavné církve Kirillem.

Putin s patriarchou pravoslavné církve Kirillem. Zdroj: profimedia.cz

Patriarcha Kirill
2
Fotogalerie
Záměr sloučit tři ukrajinské církve a vyvázat všechny ortodoxní věřící 
z područí Moskvy vyvolává vášně.

Rusko se nehodlá smířit s představou, že by ztratilo vliv na celé ukrajinské pravoslaví. Bouří se proti čtvrtečnímu rozhodnutí konstantinopolského patriarchátu zrušit více než tři sta let trvající podřízenost kyjevského ortodoxního vedení Moskvě. Definitivní osamostatnění ukrajinského pravoslaví tak zřejmě ještě bude složité.

„Odpověď bude v každém případě adekvátní a tvrdá,“ řekl mluvčí moskevského patriarchy Kirilla Alexander Volkov. Záležitost zítra v Minsku za účasti Kirilla projedná sněm ruského pravoslaví. Metropolita Ilarion, jenž je v podstatě šéfem diplomacie ruské pravoslavné církve, zpochybnil autoritu konstantinopolského patriarchátu. Uvnitř pravoslaví tak zřejmě vypukne mocenský boj. Už v pátek přispěchal s ujištěním, že bude hájit zájmy pravoslavných křesťanů na Ukrajině, také Kreml.

Někteří představitelé ukrajinského pravoslaví věří, že se otevřela cesta k jeho sjednocení, jímž by byla završena i jeho nezávislost. Nynější ortodoxní poměry v zemi jsou komplikované. Kromě pravoslavné církve loajální k moskevskému patriarchátu tam působí dvě odštěpenecké. Jde o církev kyjevského patriarchátu v čele s patriarchou Filaretem a o autokefální církev, kterou vede metropolita Makarij. Filaret a Makarij přitom byli rozhodnutím z Istanbulu zbaveni klatby za svoje odpadlictví.

V posledním průzkumu mezi pravoslavnými Ukrajinci jich 45 procent vyjádřilo oddanost kyjevskému patriarchátu a sedmnáct moskevskému. Dvě procenta uvedla příslušnost k autokefální církvi a zhruba třetina bližší specifikaci odmítla. Vzhledem k reakci Ruska se nedá očekávat, že se bude vedení církve moskevského patriarchátu na sjednocování podílet. Přidat se však mohou její jednotlivé farnosti, některé se už od této církve odloučily v důsledku anexe Krymu a konfliktu v Donbasu.

Dá se předpokládat, že proces slučování a osamostatňování ukrajinského pravoslaví budou provázet provokace, zákulisní hry tajných služeb a válka o nemalý majetek, mimo jiné o cenné kláštery. „Čekali jsme trpělivě dlouho a ještě chvíli můžeme počkat. Sjednocení musí být dobrovolné,“ podotkl Filaret.