Rusko po 18 letech vyjednávání míří do WTO. Kdo na tom vydělá?

Rusko

Rusko

Rusko podepsalo obchodní dohodu s Gruzií a už mu nic nestojí v cestě ke vstupu do Světové obchodní organizace (WTO). Smlouva mezi Moskvou a Tbilisi, jejichž vzájemné vztahy jsou napjaté od ozbrojeného konfliktu v roce 2008, byla poslední překážkou, která Moskvě dosud bránila ve vstupu. Po dlouhých 18 letech vyjednávání se tak Rusko přidává do společenství 153 zemí, které usnadňuje mezistátní obchodní výměnu a urovnává obchodní spory.

Vstup Ruska je největší událostí od přistoupení Číny před 10 lety. S výkonem 1,5 bilionu dolarů je Rusko největší ekonomikou vně WTO, jeho výkon odpovídá zhruba dvěma procentům světové ekonomiky. Optimisté si slibují, že vstupem do WTO jako mávnutím kouzelného proutku začne ruská ekonomika vzkvétat; pesimisté naopak tvrdí, že po odstranění ochranných bariér se hospodářství zhroutí. Pravda je někde uprostřed.

Co bude vstup Ruska do WTO znamenat pro jednotlivá hospodářská odvětví? Kdo na něm vydělá a kdo ztratí? Zde je malý přehled.

Zahraniční investoři budou lépe chráněni

Ze vstupu Ruska do WTO budou profitovat zahraniční investoři ze zemí, které už ve WTO jsou. Jejich investice v Rusku budou nyní lépe chráněny, v případě právních sporů se budou moci odvolávat na mezinárodní pravidla a zákony. Je tedy reálné počítat s tím, že proud zahraničních investic do Ruska zrychlí. To si slibuje také Rusko, jehož příjmy jsou z velké míry závislé na exportu energetických surovin, jako je zemní plyn a ropa. Zisk z jejich exportu se na příjmech do státní kasy podílí plnými 40 procenty.

Letecká a vlaková doprava: smíšené pocity

Pro ruské přepravní společnosti je členství ve WTO dobrou i špatnou zprávou. Aeroflot, ruské státní aerolinky, přijdou přinejmenším o velkou část příjmů z poplatků, které mu evropské aerolinky platily za přelety přes Sibiř. V roce 2008 šlo podle Evropské komise o 480 milionů dolarů.

Otevřít lahev šampaňského a sklenici kaviáru naopak můžou v Boeingu, který za členství Ruska ve WTO lobboval v Moskvě i Washingtonu posledních 15 let. Dovozní tarify na dlouhotrupová letadla se totiž během čtyř let od vstupu sníží z 20 procent na 7,5 procent.

Na železnici nebude mít členství velký vliv, protože ruské tratě jsou fyzicky i institucionálně izolované od Evropy.

Ruští zemědělci přijdou o dotace

Rusko si ponechalo právo dotovat své zemědělce i po vstupu do WTO, ale výše dotací se má snižovat od roku 2017. Vláda si také ponechala právo uvalit dovozní cla na některé zemědělské produkty pro ochranu domácích výrobců.

Ropa a plyn – vše při starém

Vstup do WTO bude mít jen omezený dopad na toto odvětví, protože tyto suroviny jsou vyňaty z dovozních cel v jiných zemích. Lze ale počítat s tlaky EU na snížení cen plynu, řekl ruskému deníku Moscow Times energetický analytik Ildar Davletshin.

Spotřební zboží z dovozu v Rusku zlevní

Spotřební zboží z dovozu, které bylo dosud o 30 až 40 procent dražší oproti jeho původní ceně, bude pro Rusy dostupnější, tvrdí analytička Alfa Bank Natalia Orlova. Zboží je nyní drahé kvůli vysokým dovozním tarifům. Zvýší se také konkurenční boj, protože na ruském trhu se objeví nové výrobky.

Do Evropy přijde ruská ocel

Ruské členství přinese zvýšení vývozu oceli do EU, protože současná omezení omezující dovoz ruské válcované oceli nejspíše padnou. Ruští výrobci oceli dosud směli do EU dovážet jen určité množstevní kvóty válcované oceli, které nesměli překročit. Kvóty ale nemusí být zrušeny ihned, ale až za několik let. Obzvlášť nyní, kdy je trh s ocelí v krizi a výrobci oceli zavírají hutě v Evropě i ve světě.

Výrobci léků jsou nadšení

Zahraniční i ruští výrobci léků vstup do WTO vítají, protože umožní poříchod nových léků na ruský trh. Zahraniční výrobci totiž v Rusku získají šestiletý patent na své výrobky. Právě absence patentů zajišťujících ochranu zboží způsobovala, že výrobci léků v Rusku nechtěli registrovat své produkty.

Pojišťovnictví - bude možné 100 procentní zahraniční vlastnictví

Moskva dovolí zahraničním firmám vlastnit 100 procentní podíl v pojišťovnách, které neposkytují životní pojištění.