Rusko pokračuje v testování rakety, odpálilo ji z jaderné ponorky

Íránské námořnictvo diponuje i třemi ponorkami ruské výroby

Íránské námořnictvo diponuje i třemi ponorkami ruské výroby Zdroj: wikimedia.org

Ruské námořnictvo úspěšně vyzkoušelo strategickou raketu Bulava, kterou odpálilo z nové jaderné ponorky Alexandr Něvskij v Barentsově moři. Po loňském neúspěšném testu Bulavy nařídil ruský ministr obrany Sergej Šojgu pět nových pokusných startů těchto raket.

„Raketa byla odpálena z ponořené ponorky. Let proběhl normálně podle plánovaných parametrů. Bojové hlavice dopadly na polygon Kura na Kamčatce,“ řekl agentuře TASS resortní mluvčí, generál Igor Konašenkov. 

Raketa, jejíž vývoj provázely potíže i neúspěšné testy, byla odpálena z jaderné ponorky nové třídy Borej, která měla při odpalu poprvé na palubě kompletní výzbroj 16 mezikontinentálních raket. 

Bulavu už také testovala jiná ponorka stejné třídy, Jurij Dolgorukij, ale při testech byla vždy vybavena jen jedinou raketou. Další zkoušky mají podle TASS následovat v příštím roce, až ponorky Alexandr Něvskij a Vladimir Monomach budou převeleny k Tichomořské flotile. 

Součást výzbroje námořnictva

Už první testy raket Bulava doprovázely vážné problémy. Z prvních 13 pokusných startů byla úspěšná necelá polovina. Po úspěšných odpalech v letech 2010 a 2011 se ruská vláda rozhodla zařadit Bulavy do výzbroje vojenského námořnictva. 

Bulava je raketou na tuhé palivo a spolu s novými ponorkami třídy Borej má v příštích desetiletích představovat páteř jaderných sil ruského námořnictva. 

Kromě toho ruská flotila disponuje strategickými raketami Siněva na kapalné palivo, které tvoří výzbroj dosud nejvýznamnějších raketonosných ruských ponorek, označovaných v kódu NATO jako Delta IV, v ruském názvosloví projekt 667BDRM Delfín.