Rusko pokračuje ve zbrojení, chystá obnovení výroby dálkových bombardérů

Ruské bombardéry Tu-160

Ruské bombardéry Tu-160 Zdroj: Andrej Belenko, Flickr.com (CC BY 2.0)

Ruská armáda pokračuje v modernizaci své flotily bombardérů a hodlá obnovit výrobu letounu Tupolev Tu-160, největšího ve výzbroji tamního letectva. Kreml tak zvýší počet letadel, která v posledních měsících pravidelně pohybují blízko hranic vzdušného prostoru zemí NATO.

Kreml v posledních měsících navyšuje zbrojní výdaje a směrem k Evropě i Severní Americe vysílá podobné počty cvičných letů jako za studené války. Ruské letectvo přitom disponuje jen 16 těžkými nadzvukovými bombardéry Tu-160 a šedesáti menšími Tu-22M3. Kromě toho má již jen šedesátku zastaralých bombardérů Tu-95, uvádí londýnský International Institute for Strategic Studies (IISS).

To je podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua málo. „Je nezbytné, abychom se zaměřili nejen na vyřešení potíží s údržbou a modernizací našich letadel s dlouhým doletem, ale i na obnovení výroby nosiče raket Tu-160,“ řekl ministr.

Tu-160Tu-160 | Vasilij Zimin - Wikimedia Commons

Řada ruských bombardérů je navíc ve špatném technickém stavu. Ročně se vyrobí jen deset nových motorů pro Tu-95 a nedostatkovým zbožím jsou i další náhradní díly. Ve výsledku je tak například schopna provozu „pravděpodobně méně než polovina Tu-160“, řekl minulý měsíc v rozhovoru po The Moscow Times analytik IISS Douglas Barrie.

Na armádě se nešetří

Jak uvedlo ruské ministerstvo obrany, armáda by ještě letos měla dostat dva nové bombardéry Tu-160 schopné nést až dvanáct raket, které mohou být vybavené jadernými hlavicemi. Kromě toho letectvo posílí i 12 menších Tu-22M.

Ruská armáda je uprostřed desetiletého programu modernizace armády, do kterého chce Kreml celkem investovat 20 bilionů rublů (cca 9,5 bilionu korun). Nynější hospodářská krize sice stát přinutila učinit rozsáhlé rozpočtové škrty, armády se ale zatím úspory nedotkly.