Rusko prý zvažuje deportaci krymských Tatarů. Jejich vůdci nesmí na Krym

Krymští Tataři demonstrují v Simferopolu proti připojení Krymu k Rusku

Krymští Tataři demonstrují v Simferopolu proti připojení Krymu k Rusku Zdroj: CTK

Ruští pohraničníci nevpustili na Krym vůdce krymských Tatarů Mustafu Džemileva a Refata Čubarova. Džemilev následně uvedl, že se obává o osud menšiny, protože prý existují úvahy o vysídlení krymských Tatarů z obsazené oblasti.

Na kontrolním stanovišti mělo Džemileva i Čubarova obklíčit údajně šest mužů s puškami, kteří jim rovněž zabavili jejich doklady. Odmítli jim vysvětlit, proč mají do oblasti zakázaný vstup.

Džemilev v rozhovoru pro ukrajinskou televizní stanici Hromadske.TV uvedl, že se obává dalšího vývoje na Krymu, protože se k němu dostaly informace z ruských tajných služeb, že Moskva uvažuje o deportaci krymských Tatarů.

„Uvažují o deportacích nebo o vytváření podmínek, které donutí většinu krymských Tatarů z Krymu odejít,“ řekl Mustafa Džemilev. Útoky na příslušníky jeho menšiny se prý v oblasti objevují čím dál tím častěji. Například i tatarské děti ve školách jsou ostatními napadány, zejména když mluví svým rodným jazykem.

Krymští Tataři jsou muslimskou čtvrtmilionovou menšinou na poloostrově se zhruba 2,3 milionu obyvatel. Před přičleněním k Rusku opakovaně vyjadřovali obavy o svůj osud s odkazem na historické zkušenosti.

Ještě během druhé světové války je sovětský vůdce Stalin nechal kvůli obviněním z kolaborace deportovat především do středoasijských sovětských republik, legálně se mohli vrátit na Krym až po několika desetiletích. Moskva opakovaně prohlásila, že práva krymských Tatarů zůstanou zachována.