Rusko stáhlo vojáky ze Sýrie, vyklidilo i námořní základnu

Ruský křižník během cvičení (ilustrační foto)

Ruský křižník během cvičení (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Navy Imagery

Moskva rozhodla o ukončení své vojenské přítomnosti v Sýrii. Rusové vyklidili dokonce i svou námořní základnu v Tartusu. Evakuace naznačuje, že v Rusku rostou obavy z konfliktu mezi režimem prezidenta Bašára Asada a povstalci.

Evakuace se týkala všech civilních i vojenských zaměstnanců ministerstva obrany, píší ruské deníky. „V Sýrii už nemáme vojáky ani civilisty ani vojenské instruktory v jednotkách u syrské pravidelné armády,“ uvedl zdroj deníku Vedomosti. List ale uvedl, že v Sýrii zůstávají technici, kteří Syřany učí používat ruské zbraně.

Oficiální zdroje se k informacím odmítly vyjádřit. Kreml mlčí i ohledně sestřelení ruského letadla u města Aleppo, které si nárokují rebelové.

Opuštěním Tartusu Rusko prakticky přichází o opěrný bod na východě Středozemního moře, přestože všech 16 lodí ze základny se stále pohybuje ve východním Středomoří. Tartus byl jedinou ruskou základnou na Blízkém východě. Nový domov by ale ruským vojenským lodím mohl poskytnout Kypr. Nikósie už Moskvě otevřela přístavy v zemi a místní deníky uvedly, že vláda Rusku nabídla i vojenské letiště v Paphosu.

Rusko už týdny evakuuje ze Sýrie své obyvatele. V zemi žije asi 30 tisíc Rusů, někteří i v oblastech ovládaných povstalci. Podle agentury Interfax, že jen dnes Sýrii na palubě ruských letadel opustilo 128 Rusů a lidí z dalších států bývalého Sovětského svazu.

Rusko zůstává spolu s Íránem hlavním spojencem Asadova režimu. Moskva opakovaně zablokovala snahy na prosazení Sankcí vůči Damašku na půdě OSN. Rusko také Asada dlouhodobě vyzbrojuje, nedávno slíbilo dodat stíhačky a protiletadlové a námořní rakety.

Reportáž E15: Vlna válečných uprchlíků ze Sýrie dorazila i do Česka