Rusko v Sýrii bojuje hlavně za Asada, terčem je často opozice

Ruská stíhačka Suchoj Su-30

Ruská stíhačka Suchoj Su-30 Zdroj: Sergej Krivcikov, Wikimedia Commons (GFDL 1.2)

Rozšiřující se ruské angažmá v Sýrii vyvolává rozporuplné reakce. Zatímco některé země v regionu jako Írán a Egypt zapojení Moskvy vítají, Západ vesměs vyjadřuje znepokojení.

Rusko dalo během víkendu najevo, že plánuje zintenzivnit letecké útoky v zemi, kterou od roku 2011 zmítá občanská válka. Kreml tvrdí, že většina z desítek dosud podniknutých náletů byla zacílena na IS. Jeho kritici však oponují, že terčem je často umírněná opozice včetně skupin podporovaných USA.

Britský ministr obrany Michael Fallon v sobotu uvedl, že jen jediný z dvaceti ruských úderů mířil na islamisty. „Shazují nenaváděnou munici v civilních oblastech, zabíjejí civilisty a používají ji proti Svobodné syrské armádě, která bojuje proti (prezidentovi Bašáru) Asadovi,“ řekl.

Mapa SýrieMapa Sýrie|E15

Západ tak Moskvu podezírá, že skutečným cílem intervence je udržet Asada u moci za každou cenu. Proti jejímu počínání se už v pátek ohradil americký prezident Barack Obama, podle něhož pouze posílí džihádisty. Kriticky se v sobotu vyjádřil i britský premiér David Cameron. „Rusko nerozlišuje mezi IS a legitimními syrskými opozičními skupinami, výsledkem pak je podpora řezníka Asada,“ prohlásil.

Mnohem opatrněji se k záležitosti vyslovila německá kancléřka Angela Merkelová. Rusko podle ní patří mezi země, které by v Sýrii měly hrát důležitou roli. Dodala, že k dosažení politického řešení bude třeba zapojit do dialogu i režim v Damašku. Egypt míní, že intervence Moskvy omezí šíření terorismu v regionu. Šéf kurdské autonomie v Iráku Masúd Barzání podotkl, že by ve válce proti IS bylo dosaženo lepších výsledků, kdyby Rusko a mezinárodní koalice koordinovaly svůj postup.

Koordinace ruských aktivit s činností koalice proti IS v čele s USA, k níž vyzývají například iráčtí Kurdové, není příliš pravděpodobná.

Obama v principu kooperaci na mírovém plánu pro Sýrii nevylučuje, avšak za jiných podmínek. „Nebudeme spolupracovat s Ruskem na tažení s cílem zničit každého, kdo je znechucený Asadem,“ vzkázal. Prezident je přitom doma pod velkým tlakem, aby ozřejmil svou další strategii v zemi. Podle republikánů poskytl prostor Rusům svou nečinností.

„Prezident roky prohlašoval, že Asad musí jít. Neudělal ale nic, co by nás přiblížilo k dosažení tohoto cíle,“ prohlásil senátor John McCain. Na Západě panuje přesvědčení, že s Ruskem koordinuje své kroky Teherán. Libanonské zdroje uvádějí, že do země už přijely stovky íránských vojáků s výzbrojí, aby se zúčastnily pozemní operace na podporu Asada. Podle některých expertů v Sýrii působí už sedm tisíc gardistů a dobrovolníků. Damašek může navíc počítat s pomocí Hizballáhu.

Autorka je spolupracovnicí redakce