Rusko využívá problémů USA. Egyptu dodá zbraně za 74 miliard

Ruský tank T-90 (ilustrační foto)

Ruský tank T-90 (ilustrační foto)

Rusko a Egypt dosáhly předběžné dohody o prodeji zbraní za 3,5 miliardy dolarů (cca 74,3 miliardy korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vyjádření šéfa státní agentury vyvážející zbraně Alexandra Fomina. Rusko je druhý největší vývozce zbraní na světě.

Fomin, který se účastní zbrojního veletrhu v Jihoafrické republice, se nezmínil o dalších podrobnostech kontraktu s Egyptem. Loni o dodávkách ruských zbraní jednal v Káhiře šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. V ruských médiích se objevily zprávy, že Egypt má prý zájem o ruské protiletadlové zbraně, letadla, vrtulníky a raketové čluny.

Egyptu dodával své zbraně ve velkém množství Sovětský svaz a další státy tehdejšího východního bloku, včetně někdejšího Československa. Později jej však v roli hlavního dodavatele výzbroje egyptské armádě vystřídaly Spojené státy. Ty však loni po armádním puči, který svrhl demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího, svou vojenskou pomoc pozastavily. Na jaře však Washington ohlásil její obnovení s tím, že první dodávkou bude desítka bitevních vrtulníků Apache.

Zastavení pomoci vyvolalo nezvyklé napětí mezi Egyptem a Spojenými státy, které od podpisu mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem v roce 1979 posílaly této nejlidnatější arabské zemi podporu ve výši kolem 1,3 miliardy dolarů ročně.

"Afrika je naše"

Jiný představitel ruské vývozní agentury Rosoboronexport, Alexandr Michejev, dnes v JAR prohlásil, že Rusko se „vážně a nadlouho“ vrací na africký trh. „Ačkoliv v našem celkovém vývozu zbraní připadá na země ležící jižně od Sahary jen sedm procent, nezmenšuje to význam regionu,“ řekl Michajev podle agentury RIA Novosti a dodal, že vojenská spolupráce má silný vliv i na další oblasti spolupráce. Například s Angolou začíná projekt vzniku družicového systému Angosat a existují zajímavé návrhy na společný vývoj a výrobu vojenské techniky s Jihoafrickou republikou pro třetí země.

Rosoboronexport, na který připadají více než čtyři pětiny vývozu ruských zbraní, loni vyvezl toto zboží za 13,2 miliardy dolarů, což je více než 280 miliard korun. Agentura má - prý nehledě na západní sankce - zakázky do dalších let za bezmála 39 miliard dolarů, tedy asi 830 miliard korun.