Ruský expert nevidí v protiraketové obraně žádnou hrozbu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Slama

Hlavní konstruktér ruských strategických raket Jurij Solomonov na rozdíl od Kremlu a generálního štábu nevidí v americké či evropské protiraketové obraně žádné nebezpečí. "Je to naprosto smyšlená hrozba, která neexistovala, neexistuje a nebude existovat," zdůraznil v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Kommersant.

Moskva od počátku proti plánům Washingtonu na protiraketový štít v Evropě vehementně protestuje jako proti snaze narušit rovnováhu sil a ohrozit ruskou bezpečnost. Ale Solomonov své tvrzení opřel jak o poznatky amerických vědců dokazujících „nulovou efektivnost“ protiraketových střel, tak o schopnosti moderních ruských raket případným štítem proniknout. „Řeči o protiraketové obraně se vedou už 50 let… a tak, jak nic nebylo, tak ani nebude,“ usoudil akademik. Vše se prý podniká jen kvůli zajištění práce pro americký vojenskoprůmyslový komplex a financování vývoje nových technologií využitelných i v jiných oblastech. Ve štítu však nevidí žádnou hrozbu, protože Rusko už disponuje „efektivní“ a „velmi lacinou“ odpovědí v podobě podstatného zkrácení letu ruských raket do oddělení bojových a klamných hlavic, které už nelze zachytit, a to „dělá kříž“ nad účinností jakéhokoliv protiraketového systému.

Solomonov si v rozhovoru ale hlavně stěžoval na poměry panující v ruské obraně: kvůli chybějícím financím se zbrojovkám loni nepovedlo splnit státní zakázky a je přesvědčen, že totéž se stane i letos. „K dnešnímu dni nebyl uzavřen ani jediný kontrakt týkající se strategických jaderných sil, a to je červenec. Něco takového se nestalo posledních 14 let. Kontrakty na běžící rok jsme nejpozději uzavírali koncem dubna, začátkem května,“ konstatoval.

Přezbrojovací program se prý nejspíš přepíše

Ruský vojenskoprůmyslový komplex se podle konstruktéra stále nachází „v částečně položivém a v částečně polomrtvém stavu“ a je řízen tak neefektivně, že situaci nedokážou změnit ani vládní nařízení, pokyny premiéra Vladimira Putina či výnosy prezidenta Dmitrije Medveděva. Silně proto pochybuje i o tom, že se podaří splnit přezbrojovací program rozpočítaný na léta do roku 2020. I ten nejspíš skončí jako jeho předchůdce - nesplněním a sepsáním nového programu.

„Vše skončí velice žalostně, pokud nebudou přijata mimořádná opatření,“ varoval a jako příklad uvedl celulózku na březích Bajkalu, která dodávala svou produkci i pro rakety, než byl podnik uzavřen. Putin sice problém jakoby vyřešil opětovným otevřením celulózky, ale podle Solomonova se ve skutečnosti nic nestalo, potřebný produkt chybí. A Západ nadále brání Rusku dovážet nejkvalitnější elektronické součástky, a z toho, co smí dovézt, „z 20 integrovaných obvodů je pět kazových“, a z toho plynou i selhání techniky při zkouškách.

Solomonov, který se podílel na vzniku raket Topol a Topol-M, přišel před dvěma lety o místo ředitele Moskevského technologického institutu v důsledku série neúspěšných zkoušek rakety Bulava pro novou generaci ponorek. Vývoj mezitím dospěl do stádia, kdy se chystá hromadné odpálení střel z paluby první nové ponorky Jurij Dolgorukij. Solomonov má nyní na starosti novou pozemní raketu Jars.