Ruský konvoj je téměř u hranic, jeho další osud je nejistý

Ruský konvoj (foto z ranních hodin 13. srpna)

Ruský konvoj (foto z ranních hodin 13. srpna) Zdroj: CTK

Kolona ruských nákladních aut s humanitární pomocí pro Ukrajinu dorazila do pohraniční Belgorodské oblasti. Není ale vůbec jasné, jak pojede dál. Původně plánovaná trasa přes Charkovskou oblasti údajně padla, ve hře je varianta přímé dodávky humanitárního nákladu do obleženého Luhanska. Na hranice by kolona měla dorazit nejspíš ve čtvrtek, podle některých ruských médií ale už dnes.

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, které kolonu na východ Ukrajiny v noci na úterý vypravilo, odmítá její cestu komentovat. Žádné informace novinářům nepodává ani Kreml.

Původně se předpokládalo, že ukrajinská Charkovská oblast, která s ruskou Belgorodskou oblastí sousedí, ruskou kolonu na ukrajinské území propustí. Vyčleněn k tomu byl údajně pohraniční přechod Ščebekino - Pletenivka, který leží asi 50 kilometrů severovýchodně od Charkova.

Ukrajina požaduje překlad do vozidel Červeného kříže

Ukrajinský prezidentský mluvčí Svjatoslav Ceholko dnes agentuře AFP potvrdil, že kolona měla původně skutečně překročit hranice v Charkovské oblasti. Ukrajinská strana ale požadovala, aby byl náklad přeložen do vozidel Červeného kříže, protože se obávala pohraničních provokací v dosud klidném regionu. Moskva ale prý s takovým scénářem nesouhlasila. Kyjev pak navrhl trasu přímo do Luhanska, s čímž Rusko vyslovilo souhlas.

Konvoj tak podle Ceholka překročí hranice v Luhanské oblasti. „Na hraničním přechodu blízko Luhanska ho zkontrolují ukrajinští celníci, pohraničníci a zástupci Červeného kříže. Pak projede kolona územím kontrolovaným separatisty. Po příjezdu do Luhanska budou pomoc rozdělovat pracovníci Červeného kříže,“ řekl Ceholko.

Podle moskevského rozhlasu se uvažuje o využítí pohraničního přechodu Izvaryne, který kontrolují proruští vzbouřenci. Přechod leží na hlavní silnici vedoucí od ruských hranic do Luhanska.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko agentuře Unian řekl, že Kyjev z principu ruskou humanitární pomoc neodmítá. Nepřipustí jen, aby ji na ukrajinském území rozdělovali Rusové. „Náklad můžeme přijmout, ale rozdělovat potřebným ho budou ukrajinské úřady,“ řekl Heraščenko.

Zeman: Obezřetnost ohledně ruské pomoci je na místě
Obezřetnost ohledně ruské humanitární pomoci na Ukrajině je podle prezidenta Miloše Zemana na místě. Je ale podle něj jedno, jestli pomoc organizuje Rusko, Evropská unie nebo Spojené státy. Měly by ji poskytovat společně, řekl dnes Zeman v České televizi.
Zeman také zkritizoval za přístup ke konfliktu Evropskou unii. „Diplomatické snahy selhaly především proto, že Evropská unie nebyla schopná efektivní diplomacie,“ poznamenal prezident. Doufá, že si Rusko při obrovské rozloze svého území uvědomí, že nepotřebuje východní Ukrajinu a „deset milionů hladových krků, které by muselo živit“.

Ruské úřady upřesnily, co kamiony vezou

Ruské úřady dnes upřesnily složení nákladu, který na východ Ukrajiny míří. Kromě 69 elektrických generátorů vezou ruské kamazy 400 tun těstovin, 340 tun masových konzerv, 30 tun soli, 100 tun cukru, 60 tun kondenzovaného mléka, téměř tunu čaje, 680 tun balené vody a 62 tun dětské výživy. Naloženo je i 54 tun léků a zdravotnického materiálu a 12.300 spacích pytlů.

Mezinárodní výbor Červeného kříže v Ženevě oznámil, že Moskva předala jeho zástupcům i ukrajinské straně „všeobecný seznam“ zboží, které humanitární náklad obsahuje. Kyjev zatím existenci takového seznamu nepotvrdil. Podle ruských médií MVČK trvá na jeho zpřesnění.