Ruský parlament zrušil Putinovo právo nasadit armádu na Ukrajině

Ruská Státní duma

Ruská Státní duma Zdroj: CTK/AP

Horní komora ruského parlamentu dnes zrušila právo udělené na jaře prezidentu Vladimiru Putinovi k nasazení ozbrojených sil na Ukrajině k ochraně tamních Rusů. Zrušení této výsady navrhl přímo ruský prezident. Gesto má podle Kremlu přispět k uklidnění situace na východě Ukrajiny. Pro zrušení Putinova práva se vyslovilo 153 zákonodárců, jeden byl proti.

Jak nicméně pro agenturu Reuters poznamenal předseda branného výboru Rady federace Viktor Ozerov, horní komora je i nadále připravena právo hlavě státu opětovně udělit, jestliže to bude potřeba. „Jestliže bude prezident potřebovat přijmout opatření vojenské povahy, branný a bezpečnostní výbor je připraven zvážit znovuzavedení práva. Doufám ale, že k tomu nedojde,“ dodal Ozerov.

Ruský prezident potřebuje ukázat mezinárodnímu společenství, že podporuje mírový plán svého ukrajinského protějšku Petra Porošenka, aby se tak vyhnul novým sankcím, uvedla k Putinovu kroku agentura AP. Evropská unie již dříve varovala, že zavede další sankce zacílené na ruskou ekonomiku v případě, že Moskva nepřispěje ke zmírnění napětí na východě Ukrajiny.

Merkelová: Pokrok v řešení krize je nadále pomalý

Kancléřka Angela Merkelová dnes před německými zákonodárci prohlásila, že Putinův krok, který vedl ke zrušení povolení použít vojenskou sílu na Ukrajině, je „důležitým psychologickým momentem“. Dodala nicméně, že pokrok v řešení krize je i nadále pomalý a že EU je stále připravena zavést další sankce.

Evropská unie udělá všechno pro to, aby bylo nalezeno diplomatické řešení, „jestliže ale nic jiného nepomůže, může dojít opět k sankcím“, dodala německá kancléřka.

Západ opakovaně žádal zrušení rezoluce

Usnesení horní parlamentní komory z letošního 1. března dávalo Putinovi právo použít ruskou armádu na ukrajinském území „do normalizace společenské a politické situace“. Rada federace tehdy reagovala na Putinovu žádost o „ochranu bezpečnosti ruských občanů a krajanů, jakož i příslušníků ruských ozbrojených sil“ dislokovaných na okupovaném a později anektovaném Krymu.

Ke zrušení sporného a na Západě ostře kritizovaného dekretu o nasazení ruské armády na Ukrajině Putina opakovaně žádal americký prezident Barack Obama i vedoucí státníci Evropské unie.