Rusové chtějí podpořit Řecko, plánují přímé dodávky surovin

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Rusko zamýšlí podpořit hospodářské zotavení Řecka posílením spolupráce v energetice a uvažuje zejména o tom, že zajistí pro tuto vysoce zadluženou zemi přímé dodávky energetických surovin. Oznámil to ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Ministr podle agentury Reuters uvedl, že dohoda o energetických dodávkách do Řecka by mohla být uzavřena během několika příštích týdnů. Řecko nyní odebírá ruský zemní plyn prostřednictvím plynovodů přes Ukrajinu a balkánské země a ruskou ropu nakupuje obvykle v rámci tendrů v ruském černomořském přístavu Novorossijsk.

Mezi Řeckem a eurozónou nyní vrcholí jednání o tom, zda země bude moci dostat další balík peněz, který by jí zachránil před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny. Řecká krajně levicová vláda od svého lednového nástupu k moci hraje mimo jiné s „ruskou kartou“, což zesiluje napětí ve vztazích mezi Aténami a Bruselem.

Mnohostranná zahraniční politika

Řecká vláda tento týden představila podrobnosti k plánovanému projektu výstavby plynovodu z Ruska v hodnotě dvou miliard eur (asi 55 miliard korun). Řecký ministr pro energetiku Panajotis Lafazanis při té příležitosti řekl, že energetická dohoda s Ruskem je důležitou součástí řecké „mnohostranné“ zahraniční politiky.

Politici v EU se obávají, že Rusko by mohlo využít krize a vtáhnout Řecko více pod svůj vliv. EU naopak usiluje o snížení závislosti na ruském plynu a chce, aby jihovýchodní Evropa dovoz této suroviny diverzifikovala. Brusel loni Rusku překazil projekt plynovodu South Stream, který měl vést Černým mořem do Bulharska. Moskva místo toho letos představila projekt Turkish Stream, kterým má téci stejný objem plynu na jižní pobřeží Černého moře a odtud do Řecka.

Podpora řeckému lidu

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras uskutečnil v nedávné době dvě cesty do Ruska. Tsipras s ruským prezidentem Vladimirem Putinem také telefonicky mluvil krátce po referendu, v němž Řekové před týdnem odmítli požadavky, jimiž mezinárodní věřitelé podmiňovali další finanční pomoc. Ruský prezident podle Kremlu vyjádřil „podporu boji řeckého lidu“.