Růžovější výhled německé ekonomiky. Nejistot je ale stále dost

Německý parlament

Německý parlament

Přestože se růst německé ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí téměř zastavil, její další budoucnost vidí tamní ministerstvo hospodářství růžověji, než dosud uvádělo. Podle interní analýzy resortu, kterou získal magazín Der Spiegel, německé HDP v příštím roce poroste zhruba o dvě procenta. Na počátku letošního roku přitom ministerstvo růst odhadovalo jen na 1,8 procenta. Vývoj německého hospodářství je klíčový i pro Česko, které je na něj silně napojeno.

Navzdory nejistotě na finančních trzích a problémům eura největší ekonomika Evropské unie zlepšila odhad růstu v příštím roce o 0,2 procentního bodu.“V roce 2012 by mohl konjunkturní růst Německa pokračovat,“ píše se podle časopisu v neveřejné zprávě. Jeho motorem by podle ní měla být domácí poptávka. „Především soukromé konzumní výdaje by mohly citelně přispět k celkovému hospodářskému růstu,“ konstatuje ministerstvo v analýze.

Ochotu německých spotřebitelů utrácet dokládá i poslední průzkum institutu GfK. Podle něj sice celková spotřebitelská důvěra mírně klesá, ochota k výdajům ale mírně roste hlavně díky silnému trhu práce.

„Zhoršující se dluhová krize a prudký pokles na světových akciových trzích mají v tomto okamžiku na spotřebitelskou důvěru pouze mírný dopad,“ uvedl institut GfK. „Tyto negativní faktory kompenzují mimořádně pozitivní domácí skutečnosti, například klesající nezaměstnanost a stoupající příjmy,“ dodal.

Růst německé ekonomiky přitom v posledních měsících výrazně zpomalil. Ve druhém čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům pouze o 0,1 procenta a zůstala značně za očekáváním. Právě domácí poptávka byla velmi slabá. Loni největší evropská ekonomika vzrostla o 3,7 procenta. Pro letošní rok jsou podle ministerstva „přírůstky HDP výrazně nad tři procenta nepravděpodobné“.

Mezičtvrtletní změna HDPMezičtvrtletní změna HDP | bloomberg

Německo se nemůže odloučit od světové ekonomiky

Varovných prohlášení o vývoji světové ekonomiky ale přibývá. A pouze odolná domácí poptávka prosperitu Německa, jako velké otevřené ekonomiky, nezajistí. Před návratem světové recese varovala i nová výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Řešením je podle Lagardeové jedině koordinovaná politická akce nejsilnějších ekonomik. Dlouhodobé plány by měly dostat pod kontrolu zadlužení, utahování opasků by ale nemělo být tak rychlé, aby ohrozilo hospodářské oživení.

Opatření na podporu světové ekonomiky už po vzájemném jednání přislíbili americký prezident Barack Obama i německá kancléřka Angela Merkelová.

Vývoj v Německu je klíčový i pro českou ekonomiku

Prosperující německá ekonomika je zásadním předpokladem i pro úspěch tuzemské ekonomiky, jejím tahounem je totiž export a Německo klíčovým odběratelem. Třeba podle ekonoma UniCredit Bank Patrika Rožumberského se již zpomalení hospodářství našich západních sousedů začalo projevovat i v Česku, a to na nižším objemu zahraničního obchodu a průmyslové výroby.

České HDP si ve druhém čtvrtletí taky nevedlo nejlépe, meziročně vzrostl o 2,4 procenta, mezičtvrtletně ale jen o chabých 0,2 procenta. České banky a státní instituce předpovídají pro letošní rok růst ekonomiky v rozmezí dvou až dvou a půl procenta. Je ale možné, že postupně se odhady celoročního růstu sníží.

Rizikem pro tuzemskou ekonomiku kromě zahraniční poptávky zůstává neochota tuzemských domácností utrácet. Ta je způsobena neklesající nezaměstnaností, nízkým růstem mezd i nejistotou, kterou na část rodin vrhají vládní reformy.