S horečkou dengue v Brazílii bojují komáří mutanti

Komár Anopheles, přenašeč malárie

Komár Anopheles, přenašeč malárie Zdroj: James Gathany - Wikiemdia Commons

Brazilské město Piracicaba nasadilo v boji proti šíření horečky dengue biologickou zbraň hromadného ničení: geneticky modifikovaného samečka obyčejného komára. Přesněji více než šestimilionovou armádu takových samečků. Plán je jasný. Pokud se takový sameček spáří s divoce žijící komáří samicí, jejich potomstvo díky samečkově upravené DNA nedospěje a zahyne ještě ve stadiu larvy.

Tamní úřady věří, že se jim podaří zasadit komáří populaci drtivý úder, který povede až k 95procentnímu poklesu. Úbytek potenciálních přenašečů horečky dengue by se podle předpokladů měl projevit v prudkém snížení počtu lidí, kteří se touto chorobou nakazí.

Geneticky upravené komáry Brazilcům vyrobila britská firma Oxitec, která do šroubovice otravného hmyzu zakomponovala další šikovný fígl: potomstvo komárů, tedy larvy, po nasvícení ultrafialovým světlem červeně září. Vědcům to umožní poměrně rychlou kontrolu komárů a výsledků jejich rozmnožovací aktivity.

O neobvyklou metodu boje s obtěžujícím hmyzem se zajímá také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Komáří eunuchy by chtěl preventivně využít na floridských močálech Everglades.

S komáry na fotbal
Geneticky upravené komáry rodu Aedes aegypti Brazilci prvně využili na fotbale. Vypouštěli je u stadionů před začátkem fotbalového šampionátu, aby hmyz neterorizoval návštěvníky. Populace tamních komárů se po genetickém zásahu ztenčila na zhruba desetinu.

Horečku dengue vyvolává stejnojmenný virus přenášený komáry. Nemoc si vysloužila označení „horečka lámající kosti“, neboť působí bolest srovnatelnou s lámáním kostí. K symptomům patří bolesti hlavy, svalů a kloubů a vyrážka podobná spalničkám.