S růstem bohatství se v Číně objevil nový problém: obezita

Čína, obezita

Čína, obezita Zdroj: profimedia.cz

V Číně, kde sportovní aktivity nejsou příliš populární a nadváha je znakem bohatství, vzrostl počet obézních obyvatel z nuly v roce 1980 na 100 milionů v roce 2009. Uvedl to čínský týdeník The Economic Observer.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) má Čína v absolutních číslech nejrychleji rostoucí počet obézních na světě. A není to jen tím, že Čína je nejlidnatější zemí světa. V roce 1980 byl obézní člověk v této zemi k vidění jen zřídka. V roce 2005 už ale bylo obézních 18 milionů a do konce roku 2009 dosáhl jejich počet 100 milionů.

Podle závěrů výzkumu čínské Akademie věd a americké univerzity v Severní Karolíně lze nástup obezity vysvětlit několika faktory. První z nich je kulturní: většina Číňanů nepovažuje cvičení za něco, co by zlepšovalo kvalitu jejich života. Děti přitom tráví velkou část svého času sezením v lavicích a dospělí pracují přesčas ve snaze uspět v kariéře.

Výzkum, který se uskutečnil v roce 2010, navíc ukázal, že 22 procent rodičů dětí s normální váhou se domnívá, že jejich potomci jsou podvyživení. Děti s nadváhou jsou považovány za dobře stavěné.

Čína, obezitaČína, obezita | profimedia.cz

Podle jiné statistiky se na váze podepisuje i úroveň dosaženého vzdělání, přičemž účinky se liší podle pohlaví. Zatímco je jen málo vzdělaných žen, které by vykazovaly nadváhu, u mužů je tendence opačná. Podle některých je tomu tak proto, že stále mnoho Číňanů věří, že být oplácaný znamená být bohatý.

Fastfoody vytlačují tradiční kuchyni i v Číně

Svou roli v životním stylu hraje také televize a reklamy v ní vysílané. Záběry kalorických bomb a jídla bohatého na protein významně ovlivňují stravovací návyky a to zejména mládeže. Zároveň s tím, jak Číňané bohatnou, se jejich jídelníček radikálně mění. V uplynulých deseti letech se zdvojnásobila spotřeba hovězího či zmražených produktů - tedy pokrmů, které obsahují skryté tuky, cukry a škrob.

Přejímání západního stylu stravování má i jiné dopady na tradiční čínskou kuchyni. V osmi největších čínských městech se 50 procent populace stravuje v řetězcích rychlého občerstvení. Jejich roční obrat se nyní pohybuje kolem 15 miliard dolarů. Zhruba 21 procent z nich zastupuje řetězce ze Západu, které nejčastěji oslovují klientelu ve věku do 25 let. Obezita se tak stává problémem především mladé generace. V Pekingu a Šanghaji bylo podle čínského ministerstva zdravotnictví diagnostikováno každé páté dítě jako klinicky obézní.

Čína, obezitaČína, obezita | profimedia.cz

Nárůst počtu obézních také znamená zvýšení počtu onemocnění, které s sebou obezita přináší. To bude mít dopad na čínský zdravotnický systém. Jednou z hrozeb je cukrovka. Podle WHO vzroste do roku 2050 počet diabetiků druhého stupně natolik, že jejich léčba bude stát většinu peněz ze zdravotního systému.