Sankce proti Rusku se prodloužit nemusí, jednotu narušují Maďaři s Italy

Jednání unijních ministrů zahraničních věcí

Jednání unijních ministrů zahraničních věcí Zdroj: CTK

Plné prosazení mírových dohod z Minsku je předpokladem pro jakoukoliv zásadní změnu ve vzájemných vztazích mezi EU a Ruskou federací. Novinářům to po dnešním jednání ministrů zahraničí osmadvacítky řekla šéfka evropské diplomacie Federica Mogherinová. Ministři dnes poprvé po roce diskutovali o současnosti a budoucnosti vztahů bloku a Moskvy, výrazně poškozených ukrajinskou krizí.

Jednotu unijních zemí dnes ale narušili Italové a Maďaři. Italský ministr Paolo Gentiloni před novináři poznamenal, že v této chvíli není možné čekat automatické rozhodnutí ohledně prodloužení protiruských hospodářských sankcí.

Jeho maďarský kolega Péter Szijjártó upozornil, že Budapešť bude o sankcích chtít diskutovat na nejvyšší úrovni, tedy na unijním summitu. Tyto dvě země už v minulosti dávaly svůj vlažný postoj k protiruským sankcím, které se týkají finančního sektoru, energetiky a některých dalších oblastí.

„Není možné v této chvíli se vrátit k normálu ve vztazích s Ruskem, protože se nepodařilo obnovit důvěru,“ prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Země se podle něj shodly na potřebě udržet jednotný postoj zemí EU.

Spolupráce s Ruskem je podle osmadvacítky možná jen v oblastech, které jsou věcí jejich společného zájmu. Do této oblasti podle Zaorálka i Mogheriniové přitom patří jak zahraničně-politické otázky jako situace v Sýrii či dění okolo Íránu, tak otázky technického rázu související s obchodními vztahy. „Tato jednání se samozřejmě povedou,“ připustil český ministr.

Šéfové diplomacií osmadvacítky se dnes vyhnuli hlubší debatě o protiruských hospodářských sankcích. O jejich prodloužení je třeba rozhodnout nejpozději v červenci.

Diskuze nad sankcemi

„Přes nuance je shoda na tom, že není možné obnovit normální vztahy s Ruskem,“ poznamenal Zaorálek. Dnes podle něj mezi členskými zeměmi EU nebyl v této věci spor. Maďarský ministr zahraničí Szijjártó dal ale před novináři najevo, že Budapešť chce sankce podrobně politicky probírat a nechce jen jejich „technické prodloužení“. O sankcích a vztazích s Ruskem by tak měl podle Maďarů jednat do léta také summit Evropské rady.

Mogheriniová poznamenala, že podle jejího názoru je každá debata o protiruských sankcích debatou politickou. Vedena ovšem může být na různých úrovních, od diplomatů až po šéfy států a vlád. Před pouhými několika dny Evropská unie prodloužila zmrazení majetku a zákaz vstupu pro skoro 150 osob, které se podílely na porušování ukrajinské územní celistvosti.