Schůzka Lavrova s Çavuşogluem v Bělehradě pokrok nepřinesla

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov Zdroj: CTK

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se dnes v Bělehradě setkal se svým tureckým kolegou Mevlütem Çavuşogluem. Schůzka, která se uskutečnila na okraj ministerské konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), byla prvním přímým rusko-tureckým kontaktem na vysoké úrovni po nedávném sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou.

Lavrov po setkání prohlásil, že potvrdil neměnnost ruského názoru na okolností sestřelení letadla Su-24. Moskva je přesvědčena, že bombardér turecký vzdušný prostor nenarušil a že byl sestřelen nad syrským územím. Nic nového prý ruský ministr od svého tureckého partnera neslyšel.

„Setkal jsem se s šéfem turecké diplomacie po jeho naléhavé prosbě, ale nic nového jsem neuslyšel. Ministr potvrdil stanoviska, která zazněla v projevech tureckého prezidenta a premiéra. My jsme potvrdili svá hodnocení,“ prohlásil Lavrov.

Çavuşoglu konstatoval, že jednání s Lavrovem bylo pozitivní a ukázalo, že Rusko ani Turecko si eskalaci sporu nepřejí. Situace nicméně zůstává vážná. „Bylo by nerealistické tvrdit, že první jednání problém vyřešilo,“ řekl tureckým novinářům.

Turecký ministr krátce po rozhovoru s Lavrovem promluvil na plénu konference ministrů zahraničí OBSE. Prohlásil, že turecký útok na ruský bojový letoun z 24. listopadu nijak nesouvisí s „bojem Turecka proti společnému nepříteli, kterým je terorismus a seskupení Islámský stát“.

Çavuşoglu: Turecko prosazuje nezávislost Ukrajiny

Çavuşoglu rovněž komentoval situaci na Ukrajině a v této souvislosti prohlásil, že „Turecko prosazuje důsledné respektování nezávislosti Ukrajiny, její svrchovanosti a územní celistvosti včetně Krymu“.

Lavrov se navzdory opakovaným žádostem turecké strany k jednání s Çavuşogluem stavěl nejdřív váhavě a schůzku v Bělehradě zprvu odmítal. Ve středu nicméně prohlásil, že se tureckému ministrovi „nebude vyhýbat“. Vyjádřil jen obavu, zda se při setkání dozví něco nového.

Sestřelení letadla Su-24 na syrsko-turecké hranici vztahy Moskvy a Ankary těžce poznamenalo. Rusko přesunulo na Blízký východ protiletadlové střely S-400 a v blízkosti syrských břehů operuje raketový křižník Moskva. Ruská vláda zavedla proti Turecku omezené sankce, které se týkají zejména turistiky, obchodu a dopravy.