Sčítání škod po meteoritu na Urale: 1200 zraněných a stovky poškozených budov

Meteorit padající na Ural

Meteorit padající na Ural Zdroj: ctk/ap

Počet zraněných v důsledku pátečního dopadu roje meteoritů do oblasti Uralu se podle dnešních zpráv ruských úřadů zvýšil na 1200, včetně 259 dětí. Většina utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v rozsáhlé oblasti.

Patrně nejhůře je na tom žena, která si zlomila páteř - agentura ITAR-TASS informovala, že dnes byla ve vážném stavu letecky dopravena do Moskvy. Odhad škod se zvýšil z původních 400 milionů rublů (asi čtvrt miliardy korun) na miliardu rublů (přes 630 milionů korun).

Škody jsou patrné ve více než stokilometrovém okruhu kolem jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinska a u něhož byl objeven kráter vytvořený zřejmě největším meteoritem. V samotném jezeře však potápěči úlomky meteoritu zatím nenašli. Tlaková vlna po nárazu vesmírného tělesa poškodila okna skoro tří tisícovek obytných domů, 34 z 41 nemocnic a 361 školek a škol. Nejhůře prý dopadl zimní stadion.

Vysklená okna ve dvacetistupňových mrazech

Odhaduje se, že je nutno nahradit až 200 tisíc metrů čtverečních skla. V nynějších až dvacetistupňových mrazech, které na Uralu panují, to představuje vážný problém, na který se úřady soustřeďují. Zatím se podle gubernátora podařilo zasklít asi třetinu oken, zbytek má následovat do týdne, v případě výkladních skříní ze sovětské éry do dvou týdnů. Lidé, ke kterým se sklenáři ještě nedostali, si zatím vypomohli plastovými fóliemi.

Do oblasti byly vyslány opravářské čety z jiných částí Ruska a ministr pro mimořádné situace Vladimir Pučkov slíbil, že především poškozené školy, školky a nemocnice budou do pondělí funkční. Do odstraňování následků přírodní pohromy bylo nasazeno přes 24 tisíc lidí.

Počet obyvatel, kterým meteorický roj nějakým způsobem poškodil obydlí, je odhadován na 100 tisíc, materiální škody se jen v Čeljabinské oblasti podle jejího šéfa Michaila Jurjeviče pohybují kolem miliardy rublů.

„Na takové neštěstí je to malá suma,“ usoudil gubernátor. Čeljabinsk se prý „podruhé narodil“, ale skutečné pohromě se vyhnul. Gubernátor také odmítl fámy, že by si lidé sami rozbíjeli okna, aby se dočkali bezplatné výměny.

Třeba vzhlédnout k nebesům, soudí ruský pop

„Bůh nám dal možná znamení, aby se lidé jen nepachtili s pozemskými starostmi, ale občas také vzhlédli k nebesům,“ usoudil pop Sergej ve vsi Čebarkul u stejnojmenného jezera.

Roj úlomků podle odborníků vznikly poté, co do zemské atmosféry rychlostí až 72 tisíc kilometrů za hodinu pronikl meteor o hmotnosti údajně kolem deseti tun, který ve výšce třiceti až padesáti kilometrů nad zemským povrchem explodoval. Bohatý meteorický déšť podle ITAR-TASS zasáhl kromě Čeljabinské oblasti i čtyři další ruské regiony: Ťumenskou, Sverdlovskou a Kurganskou oblast a rovněž Baškortostán.

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) podle ruských médií odhadl sílu výbuchu nebeského tělesa na 300 až 500 kilotun klasické trhaviny, což je nejvíce od dopadu Tunguzského meteoritu, který zasáhl Sibiř roku 1908.

Záhadné světelné jevy také v Americe

Vesmírná dobrodružství tím nekončí. Vědecký ústav v Severní Kalifornii dnes ohlásil, že dostal řadu hlášení z předchozí noci o záhadném světelném jevu nad sanfranciským zálivem; záhadný objekt prý vypadal jako kulový blesk letící na západ. Ale vlastní teleskopy v observatoři jev, následující po výbuchu „ruského meteoritu“, nezaznamenaly.

Cosi podobného se prý vyskytlo i nad Kubou; alespoň kubánská média s odvoláním na očité svědky popisují „jasné světlo“ na obloze i „velké zahřmění“, které otřáslo zdmi a okny. Vše prý nasvědčuje pádu meteoritu, který se však naštěstí obešel bez škod a obětí.

V souvislosti s meteorickým rojem nad Uralem se na ruském internetu v diskusních fórech objevila záplava spekulací, že ve skutečnosti nešlo o přírodní úkaz, ale o utajovanou zkoušku zbraně nové generace.