Sedmdesát let od Norimberského procesu. Na lavici obžalovaných usedlo 22 nacistických pohlavárů

Göring při výpovědi

Göring při výpovědi Zdroj: wikimedia, public domain

hlavní americký žalobce Robert H. Jackson
Lavice obžalovaných - zleva: Göring, Hess, von Ribbentrop a Keitel. Druhá řada: Dönitz, Raeder, Schirach a Sauckel
olejomalba Laury Knightové, umělkyně, kterou pozvali k zaznamenání atmosféry procesu
soudci během naslouchání svědectví, zleva: Volčkov, Nikinčenko, Birkett, Sir Geoffrey Lawrence, Biddle, Parker, Donnedie de Vabres a Falco
Soudní dvůr v Norimberku, kde probíhaly procesy
9
Fotogalerie

Prvního října uplynulo přesně 70 let od ukončení jednoho z nejdůležitějších soudních řízení minulého století, Norimberského procesu.

Po ukončení bojů ve druhé světové válce uzavřely čtyři vítězné mocnosti (Sovětský svaz, USA, Anglie a Francie) dohodu a vytvoření Mezinárodního vojenského tribunálu, který dostal za úkol odsoudit a potrestat viníky, kteří jsou odpovědni za zvěrstva páchaná na území nacistické třetí říše a jí dobytých států. Soudní tribunál zasedl v Norimberku 14. listopadu 1945 a trval až do 1. října 1946. Ironicky, právě nacisté v Norimberku za druhé světové války vyhlásili nechvalně proslulé rasové zákony.

Na lavici obžalovaných usedlo dvaadvacet hlavních nacistických pohlavárů a formálně byly odsouzeny i nacistické organizace jako NSDAP, SS či gestapo. V síni chyběl jen Adolf Hitler, který unikl před spravedlností spácháním sebevraždy.

Do nashromáždění materiálů proti každému z obžalovaných bylo zapojeno mnoho lidí i organizací po celé Evropě. K vyšetřování byli přizváni i historici a tajní agenti, kteří prohledávali nejrůznější archívy a nashromážděné dokumenty.

Během vyšetřování se podařilo nashromáždit ohromné množství usvědčujících matriálů. Obžaloba předložila 2 930 dokumentů, obhájci obžalovaných 2700 a soudu bylo doručeno 300 tisíc místopřísežných přihlášení. Soudní proces má celkem 17 tisíc stran. Na straně obžaloby stanulo 32 svědků, zatímco na straně obžalovaných dvakrát víc. Kromě dokumentů písemných, se ale také nashromáždilo nemalé množství filmových dokumentů, které poprvé v historii posloužily k obvinění v soudním procesu a odhalení faktů.