Šéf britských labouristů Corbyn zůstává, vyhrál stranické volby

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Předseda labouristů Jeremy Corbyn Zdroj: CTK

Lídrem britských labouristů zůstává jejich dosavadní šéf Jeremy Corbyn. Jeho vyzyvatel, bývalý stínový ministr práce Owen Smith již přiznal porážku. Corbyn ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů, uvedla dnes stranická komise. Ta je pověřená sčítáním hlasů více než půl milionu členů a registrovaných příznivců strany.

Do vedení strany se Corbyn dostal teprve před rokem, když získal podporu levicového křídla labouristů. Po výsledcích červnového referenda, v němž Britové rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, se ale na něj snesla kritika, že se příliš neangažoval v boji za setrvání v unii.

Pro Corbyna hlasovalo přes 313 tisíc lidí, což odpovídá 61,8 procenta odevzdaných hlasů. Staronový šéf labouristů vyslovil názor, že strana může vyhrát parlamentní volby, a to kdykoliv si vládní konzervativci usmyslí, že je uspořádají. Corbynovi straničtí odpůrci mu vyčítají příliš levicové názory, s nimiž podle nich nemá strana šanci ve volbách uspět.

Před shromážděním, které si přišlo poslechnout oznámení výsledků hlasování, Corbyn podle BBC řekl, že vláda premiérky Theresy Mayové je v podstatě kabinetem předchozího ministerského předsedy Davida Camerona, jen v krajně pravicovějším hávu. Své podporovatele vyzval, aby mu pomohli vybudovat skutečnou alternativu.

Zastánce EU Corbyn byl v roce 1975 proti setrvání Británie v ES
- Předsedou britské opoziční Labouristické strany se stal Corbyn loni v září. Ještě tři měsíce před volbou šéfa strany byl naprostým outsiderem, nakonec ale zvítězil jasně, když mu hlas dalo téměř 60 procent hlasujících. Podle britských médií k jeho vítězství přispěl zejména jeho neokázalý styl, přímočaré vyjadřování a jasné postoje, což přitahovalo zejména mladší voliče a levicové aktivisty.

- Před zvolením Corbyna do čela strany tehdy varovali dva bývalí labourističtí předsedové, Tony Blair a Gordon Brown, kteří posunuli labouristy do středu.

- Po takzvaném brexitu letos v červnu byl Corbyn obviňován z vlažné podpory setrvání země v EU před referendem. Čelil bezprecedentní vzpouře ve vlastní straně, když ho opustily dvě třetiny stínového kabinetu a nedůvěru mu vyslovily tři čtvrtiny jeho poslanců. Odstoupit ale odmítl, i když ho k tomu vyzval i odstupující premiér David Cameron.

- V referendu v roce 1975 hlasoval Corbyn proti setrvání své země v Evropském společenství (ES), předchůdce EU.

- Zástupce levicového křídla labouristů Corbyn představuje levici starého socialistického střihu, čímž podle komentátorů oslovuje ty voliče, kteří ztratili důvěru v politiky, jejichž programy se navzájem podobají. Je čitelný, autentický a neústupný.

- Obdivovatel Karla Marxe vzešel z revolučního prostředí, jeho rodiče se seznámili během demonstrací za ukončení občanské války ve Španělsku, narodil se jim 26. května 1949.

- Po absolvování střední školy psal pro noviny, působil v charitě a začal pracovat pro odbory. Od roku 1974 zasedal v zastupitelstvu jedné z městských částí Londýna. Od roku 1983 je poslancem britského parlamentu, naposledy byl zvolen loni.

- V dobách, kdy se jeho strana posunula k politickému středu, zůstal u svých levicových postojů. Označuje se za demokratického socialistu, je pro opětovné znárodnění zprivatizovaných britských železnic, energetických podniků a poštovních služeb. Je ostrým kritikem politiky rozpočtových škrtů. Vyslovoval se také pro zrušení školného na univerzitách a vytvořil by národní investiční banku, která by využívala veřejné fondy k investicím do infrastruktury a výstavby bytů. Zasazoval se o zvýšení vlivu odborů.

- Byl důrazným oponentem britské účasti ve válce v Iráku v roce 2003. Prohlásil také, že bývalý premiér Tony Blair by měl být souzen za válečné zločiny, pokud by vyšlo najevo, že porušil mezinárodní právo.

- Je stoupencem vystoupení Británie z NATO a jednostranného jaderného odzbrojení - ušetřené peníze za střely Trident by dal na rozvoj školství a zdravotnictví.

- Palestinský Hamás a libanonský Hizballáh v minulosti několikrát nazval „přáteli,“ krizi na Ukrajině podle něj zavinilo částečně NATO svou expanzí a rozšiřování Severoatlantické aliance o nové členy „bylo pravděpodobně chybou.“

- Kritizoval Spojené státy za vyvíjení nátlaku na Británii, aby zvýšila své vojenské výdaje, americká zahraniční politika bude podle něj mít za následek rozdělení světa.

- V roce 2014 v ruské televizi prohlásil, že mezi brutalitou ozbrojenců ze samozvaného Islámského státu (IS) a členů americké armády až tak velký rozdíl není.

- Drobný, prošedivělý šedesátník s plnovousem je pacifista, bojovník proti chudobě a ochránce zvířat, píše sloupky pro levicový deník Morning Star.

- Nejoblíbenější dopravní prostředek fanouška londýnského Arsenalu je kolo. Je potřetí ženatý, s druhou manželkou má tři děti.

———————-