Šéf Bundesbanky varoval ECB před nákupy státních dluhopisů

Šéf německé Spolkové banky Jens Weidmann

Šéf německé Spolkové banky Jens Weidmann Zdroj: Chatham House, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann varoval Evropskou centrální banku (ECB) před kopírováním uvolněné měnové politiky Spojených států a Japonska. Rozsáhlé nákupy státních dluhopisů by neměly v eurozóně takový dopad jako ve standardních státech, řekl Weidmann na konferenci ve Frankfurtu. Těsně před ním německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že expanzivní měnová a fiskální politika je spíše příčinou problémů, než jejich řešením.

„Nemůžeme jen tak jednoduše uplatnit v Evropě stejný vzorec, který měl úspěch v USA a v Japonsku,“ řekl šéf Deutsche Bundesbank, jak zní oficiální název německé centrální banky, k otázce takzvaného kvantitativního uvolňování. V jeho rámci centrální banky v podstatě tisknou dodatečné peníze pomocí nákupů dluhopisů. „V USA je ústřední stát, který vydává velmi bezpečné dluhopisy, my tady takový stát nemáme,“ upozornil Weidmann.

Měnová politika ECB je nyní podle Weidmanna z hlediska celé eurozóny náležitě expanzivní, pro Německo je už ale příliš uvolněná. Dodal, že extrémně nízké úrokové sazby a nízké náklady na státní výpůjčky zmenšují ochotu vlád zavádět klíčové strukturální ekonomické reformy.

Schäuble kritizoval ideje o expanzivní měnové a fiskální politice

Ministr Schäuble zpochybnil představu, že slabá ekonomika potřebuje expanzivní měnovou a fiskální politiku. „Nejsem o tom přesvědčen. Jsem spíše toho názoru, že takový přístup není řešením, ale příčinou (ekonomických potíží),“ řekl.

Šéf ECB Mario Draghi po čtvrtečním zasedání bankovní rady uvedl, že počátkem příštího roku se rozhodne, zda banka podnikne další opatření na podporu slábnoucí ekonomiky měnové unie. Vyjádřil se také vstřícně k metodám kvantitativního uvolňování formou nákupů státních dluhopisů. ECB zatím na podzim začala s nákupy bezpečných dluhopisů a dalších cenných papírů vydávaných komerčními bankami, aby podpořila úvěrovou aktivitu.

Draghi také naznačil, že odpor Německa ani dalších zemí eurozóny ECB od podpůrných krojů neodvrátí. Weidmann a jeho krajanka Sabine Lautenschlägerová hlasovali ve čtvrtek proti rozhodnutí ECB přitvrdit vyjádření ohledně zvyšování bilance banky nákupy dluhopisů, řekl agentuře Reuters informovaný zdroj.

Státní dluhopisy patří letos k nejlepším evropským investicím