Senátní výbor dal zelenou útoku v Sýrii. Má být rozsáhlejší, než chtěl Obama

Předměstí Damašku

Předměstí Damašku

Zahraniční výbor amerického Senátu podpořil vojenský úder proti režimu syrského autokrata Bašára Asada. Hlasování předcházely spory o formulaci rezoluce, výhrady měl vlivný republikán John McCain, který žádal rozsáhlejší akci. O zásahu v Sýrii dnes debatoval také zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů, dolní komory Kongresu. Následně dokument posoudí ještě plénum obou kongresových komor.

Pro rezoluci zvedlo ruku deset senátorů, sedm demokratických a tři republikánští, a sedm bylo proti. Zásah podpořil i McCain. Text nyní půjde do senátního pléna, které ho obdrží v pondělí. „Oceňujeme Senát za rychlé kroky a za práci napříč politickými stranami pro státní bezpečnost,“ uvedl v prohlášení mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Kvůli komplikacím o formulaci textu někteří senátoři mluvili o tom, že hlasování se dnes nemusí uskutečnit. Republikánský senátor Bob Corker podle serveru usatoday.com dokonce naznačil, že práce senátního výboru se může protáhnout i na víkend. Zákonodárci se ale podle všeho dokázali dohodnout na kompromisním znění rezoluce.

McCain, který stál v čele skupiny odmítající původní formulace, požadoval, aby Spojené státy podnikly více než jen raketový útok a další omezené akce. Mimo jiné chtěl, aby se schvalovaný dokument zmínil i o větší podpoře pro syrskou opozici a aby cílem americké vojenské intervence byla „změna na bojišti“ ve prospěch rebelů. Tyto požadavky se mu nakonec podařilo do textu zahrnout.

Akce ve prospěch rebelů

Mezitím americký ministr obrany Chuck Hagel v zahraničním výboru Sněmovny reprezentantů prohlásil, že úder nebude „bodnutím špendlíku“, ale že půjde o razantní akci, která omezí Asadovy vojenské možnosti. Odhadl, že útok bude stát „desítky milionů“ dolarů (stovky milionů korun).

„Uvažujeme o různých nákladech v souvislosti s odlišnými možnostmi,“ řekl Hagel. „Bude to v desítkách milionů dolarů, v takovémto rozsahu.“

Pentagon dosud žádné odhady nákladů nezveřejnil, mluvčí ministerstva obrany dnes ale podle Reuters řekla, že resort by zřejmě úder financoval ze stávajících zdrojů, takže by o dodatečné přidělení peněz nežádal.

Asad prý opět použije chemické zbraně

Podle Hagela je „velmi vysoká pravděpodobnost“, že Asad opět použije chemické zbraně, pokud Spojené státy nepodniknou žádnou akci, která jasně ukáže nepřijatelnost využívání bojového plynu. S tímto názorem souhlasil i ministr zahraničí John Kerry, který takovou možnost podle Reuters označil za „stoprocentní“. „Asad si vyloží naše mlčení, naši neochotu jednat, jako signál, že své zbraně může používat beztrestně,“ řekl Kerry.

Před zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů předstoupil také předseda sboru náčelníků štábů Martin Dempsey, který hovořil o možnostech Damašku na americký úder odpovědět. Dempsey mezi rizika zařadil odvetný raketový útok zamířený na sousední země nebo americká zařízení. Nevyloučil ani kybernetický útok.

Ze zahraničních výborů poputuje rezoluce do obou komor Kongresu, které by v plénu mohly rozhodnout příští týden. V Senátu by podle analytiků rezoluce měla projít bez větších komplikací, ale ve Sněmovně reprezentantů se může dostat do problémů. Proti vojenské intervenci jsou totiž protiválečně orientovaní demokraté s republikánskými ultrakonzervativci, zatímco podporu má Obama v táboře jemu věrných demokratů a také mezi republikánskými zastánci silné Ameriky.