Severní Afriku straší nárůst vlivu islamistů, žádá svět o pomoc

Bojovníci ISIS

Bojovníci ISIS Zdroj: CTK/AP

Severní Afrika je stále více znepokojena expanzí extremistických islámských skupin. Arabská liga chce proto vytvořit společnou bojovou jednotku. Egypt vyzval USA, aby mu navýšily vojenskou pomoc ve snaze zastavit stoupající vliv Islámského státu (IS) v regionu. Libyi se zatím nedaří přesvědčit OSN, aby jí umožnila nakoupit zbraně proti džihádistům.

„Existuje naléhavá potřeba vytvořit víceúčelovou společnou arabskou vojenskou sílu, schopnou rychle intervenovat v boji proti terorismu,“ řekl šéf ligy Nabíl Arabí v Káhiře. Vyzval i k větší výměně informací mezi členskými zeměmi. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v interview pro stanici Fox News požádal Washington, aby Káhiru více podpořil v boji proti radikálům. USA po léta patřily mezi velké poskytovatele zbrojní pomoci zemi, v roce 2013 ji však omezily. Podle Sísího ji ale nyní Egypt potřebuje více než kdykoli dřív. O situaci by měl v Káhiře zítra jednat americký ministr zahraničí John Kerry.

Podporu žádá i mezinárodně uznávaná vláda v Libyi, která chce dovézt tanky, letadla či helikoptéry z Česka, Ukrajiny a Srbska pro boj s IS. „Bez posílení vzdušných sil s tím nic nemůžeme dělat,“ řekl Reuters vyslanec země v OSN. Na Libyi se však vztahuje embargo a výbor Rady bezpečnosti OSN by import musel schválit. V pondělí se několik členů rady včetně USA, Británie a Francie vyslovilo pro odklad rozhodnutí. Obávají se, že materiál může kvůli chaosu a dvojvládí skončit v rukou místních milicí.

Hrozba pro Tunisko

Z přelití násilností a posílení islamistů má přitom obavy i Tunisko. Místní vojáci v posledních dnech nedaleko hranice s Libyí našli dvě velké skrýše zbraní. Za aktivnější řešení situace lobbuje Itálie, jež varuje, že se středomořská země stává branou teroristů do Evropy. Zároveň se bojí dalšího přílivu imigrantů a má v Libyi energetické zájmy. Premiér Matteo Renzi hovoří i o spolupráci s Moskvou. „Potřebujeme důraznou mezinárodní odezvu a role Ruska může být díky jeho historii a úloze v Radě bezpečnosti rozhodující,“ řekl minulý týden.

Zmocněnec OSN pro Libyi Bernardino León by na zemi uvalil námořní blokádu, která by zamezila importu zbraní pro militanty a ilegálnímu vývozu ropy.