Severní Korea ohlásila úspěšný test vodíkové pumy, experti pochybují

epicentrum výbuchu vodíkové pumy v KLDR

epicentrum výbuchu vodíkové pumy v KLDR Zdroj: ctk/AP

Severní Korea dnes sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Překvapivé oznámení podle agentury AP pravděpodobně prohloubí mezinárodní izolaci země a vyvolá tlak na další sankce v rámci OSN. Jihokorejská tajná služba nicméně uvedla, že podle ní možná nešlo o test vodíkové pumy, a jihokorejská ani japonská meteorologická služba prý nezaznamenaly žádnou radiaci.

Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mocnější než jaderná bomba a je těžší ji vyrobit.

Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 2:00 SEČ. Otřesy podle ní vycházely z hloubky deseti kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, kde předtím Severní Korea již třikrát testovala jaderné zbraně. Zemětřesení ihned vyvolalo podezření, že Pchjongjang provedl jaderný test.

Po zhruba dvou a půl hodinách oznámila severokorejská televize, že šlo o test vodíkové pumy. Davy lidí oblečených v tlustých zimních kabátech, kteří se shromáždili u obří obrazovky poblíž nádraží v severokorejské metropoli, podle agentury AP propukli v jásot, když moderátorka oznámení četla.

Řada expertů ale tvrzení KLDR zpochybnila s poukazem na malou intenzitu výbuchu. Japonské ani jihokorejské úřady navíc nezaznamenaly žádnou radiaci. „Až do 16:45 místního času nebyla na japonských měřících stanovištích registrována žádná radiace,“ řekl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Severokorejský režim prostřednictvím státní agentury KCNA rovněž oznámil, že bude pokračovat v posilování svého jaderného programu. Chce se tak prý bránit proti „nepřátelské politice Spojených států“.

Ve svém zbrojním programu prý bude Pchjongjang pokračovat tak dlouho, dokud bude Washington zachovávat svůj „agresivní postoj“.

KLDR zároveň uvedla, že bude jednat jako zodpovědná jaderná mocnost a jadernou zbraň nepoužije, pokud nebude narušena její suverenita. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Akcie v Asii po testu většinou klesají
Akciové trhy v Asii dnes většinou mířily dolů a například japonské akcie odepsaly jedno procento. Investory znervóznil údajný úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy ohlášený Severní Koreou. Čínské akcie ale po pondělním prudkém propadu dnes mírně rostou.
Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes ztratil jedno procento a obchodování uzavřel na nejnižší hodnotě za dva a půl měsíce.


Index jihokorejských akcií Kospi byl nižší o 0,3 procenta a hongkongský index Hang Seng ztrácel 0,6 procenta. Hlavní index australských akcií S&P/ASX 200 se snížil o 1,2 procenta.
Vzhůru dnes zamířily čínské akcie. Index šanghajské burzy Shanghai Composite Index vzrostl o 1,8 procenta. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, přidával 0,4 procenta. Oba ukazatele se v pondělí po slabých údajích z čínského zpracovatelského průmyslu propadly o zhruba sedm procent. Obchodování s čínskými akciemi bylo na zbytek toho dne poté automaticky přerušeno. V úterý se čínské akciové trhy s pomocí vládních opatření stabilizovaly.

Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013, všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Kvůli svému zbrojnímu programu podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un naznačil, že Severní Korea vyvinula vodíkovou bombu, už loni v prosinci. Spojené státy a zahraniční experti byli tehdy skeptičtí. Někteří odborníci oslovení agenturou Reuters vyjadřovali pochyby ohledně úspěšného testu vodíkové pumy i dnes. „Severní Korea činila prohlášení o svém jaderném a raketovém programu i v minulosti, ta se ale nepotvrdila,“ uvedla Melissa Hanhamová z kalifornského střediska pro nešíření jaderných zbraní.

Podle Yanka Uka z organizace Korea Defence and Security Forum lze severokorejskému tvrzení vzhledem k rozsahu testu těžko uvěřit. „Možná testovali nějaké zařízení na půl cesty mezi atomovou a vodíkovou bombou,“ soudí vědec.

Vodíkovou bombu KLDR otestovala po třech zkouškách jaderných bomb
KLDR provedla první test jaderné bomby. Podle zahraničních seizmických měření exploze odpovídala výbuchu dvou až 12 kilotun trinitrotoluenu (TNT). Japonci epicentrum otřesů lokalizovali poblíž přístavu Čchongdžin. RB OSN schválila sankce vůči KLDR, která to označila za vyhlášení války.
KLDR oznámila, že provedla druhý podzemní jaderný test v oblasti, kde komunistický režim poprvé vyzkoušel jadernou zbraň v říjnu 2006. Síla jaderné zkoušky odpovídala výbuchu až 20 kilotun TNT. Výbuch byl přibližně stejně silný jako atomová bomba, kterou v roce 1945 svrhly USA na japonské Nagasaki.
Severní Korea uskutečnila svůj historicky třetí pokusný jaderný výbuch. Podle jihokorejského ministerstva obrany výbuch odpovídal síle až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly USA na Nagasaki.
KLDR sdělila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Americká geologická služba USGS zaznamenala otřesy v KLDR o síle 5,1 stupně krátce po 2:00 SEČ. Ohnisko bylo podle ní deset kilometrů pod zemí v blízkosti jaderné střelnice Pchunggje, zatímco podle jihokorejských seizmologů bylo na povrchu.