Severokorejský vůdce touží po větších raketách a nových satelitech

Severní Korea dnes ráno v 09:51 místního času (01:51 SEČ) odpálila raketu dlouhého doletu. KLDR zhruba o dvě hodiny později start oficiálně potvrdila prostřednictvím tiskové agentury KCNA.  (Foto ČTK)

Severní Korea dnes ráno v 09:51 místního času (01:51 SEČ) odpálila raketu dlouhého doletu. KLDR zhruba o dvě hodiny později start oficiálně potvrdila prostřednictvím tiskové agentury KCNA. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. USA mají v Jižní Koreji rozmístěno téměř 30 tisíc vojáků, desítky tisíc dalších jsou v nedalekém Japonsku.  (Foto ČTK)
Podle ní byl start úspěšný a raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici, jak bylo plánováno.  (Foto ČTK)
O testu severokorejské rakety se v poslední době hovořilo opakovaně. KLDR chtěla, aby třístupňová raketa ze základny u města Sinuidžu na severozápadě země odstartovala do 29. prosince. V úterý však zahraniční agentury spekulovaly o technických problémech. Proto byl dnešní start poměrně překvapivý.  (Foto ČTK)
Podle agentury AFP raketa, která je druhou raketou dlouhého doletu odpálenou od nástupu současného severokorejského vůdce Kim Čong-una k moci, přeletěla nad japonským ostrovem Okinawa.  (Foto ČTK)
První a druhý stupeň rakety dopadly do moře západně od Korejského poloostrova a východně od Filipín, oznámilo Japonsko.  (Foto ČTK)
8
Fotogalerie
Po úspěšném startu rakety s dlouhým doletem vydal severokorejský vůdce Kim Čong-un nový rozkaz. Nařídil vědcům a technikům vyvinout větší rakety a nové satelity. V sobotu o tomto příkazu informoval severokorejský tisk.

Severní Korea před několika dny popudila mezinárodní společenství, když odpálila raketu dlouhého doletu, jež na oběžnou dráhu kolem Země vynesla družici. Ta je ale podle mínění západních expertů „mrtvá“, nic nevysílá a na orbitě se propadá dolů.

„Měli byste vyvinout a vypustit celou škálu dalších funkčních družic včetně komunikačního satelitu, a (vytvořit) nosné rakety větší kapacity,“ vyzval Kim vědce, techniky a další, kdo se na raketovém programu podíleli. Pro ně v pátek vláda uspořádala banket v Pchjongjangu.

Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. USA mají v Jižní Koreji rozmístěno téměř 30 tisíc vojáků, desítky tisíc dalších jsou v nedalekém Japonsku.  (Foto ČTK)Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody. USA mají v Jižní Koreji rozmístěno téměř 30 tisíc vojáků, desítky tisíc dalších jsou v nedalekém Japonsku. (Foto ČTK)

Start rakety nepochybně dál vyostří napětí na Korejském poloostrově. Jižní a Severní Korea zůstávají technicky ve válce, protože jejich ozbrojený konflikt v letech 1950 až 1953 skončil jen podpisem příměří, nikoli mírové dohody.

„Tento start byl velkým prohlášením, které demonstrovalo nezávislost KLDR a její legitimní právo na využití vesmíru k mírovým účelům,“ dodal Kim Čong-un v prohlášení, které zveřejnila oficiální tisková agentura KCNA.

Západ na start rakety pohlíží jako na nepříliš dobře skrývaný způsob, jak obejít sankce OSN zakazující KLDR provádět testy raket dlouhého doletu. Ty podle OSN nejen ohrožují regionální stabilitu, ale navíc plýtvají zdroji a prostředky v zemi, jež se potýká s chronickým nedostatkem jídla. Panují navíc obavy, že KLDR bude pokračovat i ve svých jaderných testech.