Slábnoucí průmysl i zadlužený realitní trh táhne náladu v Číně ke dnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: HerrBerta via Flickr

Podle studie banky HSBC na tom byla Čína v březnu nejhůř za posledních osm měsíců. Na vině je slábnoucí průmysl i zadlužený realitní trh. Odráží se to na náladě podnikatelů. Ta je horší než se očekávalo.

Statistiky ukázaly, že se nálada čínských podnikatelů propadla v březnu na úroveň 48,1 bodu. Analytici přitom očekávali růst z hodnoty 48,5. Tu vykázala čínská ekonomika v únoru.

Jakékoli číslo indexu pod 50 znamená zpomalování nejen nálady ale také výroby. Propadu nezabránil ani mírně se zlepšující export čínského průmyslu. Téměř všechny další faktory, na základě kterých se index určuje, poklesly. Problémem je zejména narůst nezaměstnanosti a klesající domácí spotřeba.

Jak ve zprávě uvádí ekonom HSBC Qu Hongbin, Peking musí pokračovat v sérii ekonomických reforem, s kterými loni začal. Ty se týkají zejména změny bankovního systému, nebo financování realitních projektů.

Právě realitní trh je totiž jednou z hlavních zátěží čínské ekonomiky a táhne ji ke dnu. Mnoho developerů se zadlužilo natolik, že směřuje do krachu. Stát se jim v rámci reforem rozhodl neposkytnout pomoc a trh tak očistit.

Cíl zřejmě nedosáhnou

Dalším z problémů je propad maloobchodu a klesající výroba. Ta vedla i k snížení cen některých významných komodit, jako měď a železná ruda. To se přenáší do krize v těžebním průmyslu.

Červené čísla ovlivňují i předpoklady ekonomů. Mnoho z nich již teď odhaduje, že Čína nedosáhne cíl, který si letos určila – růst HDP na úrovni 7,5 procenta. „K dosavadním reformám je potřebné přidat investice do zelené energie a rozvoje infrastruktury. Jinak cíl nedosáhnou,“ říká ekonom HSBC Qu Hongbin.