Slavjansk hlásí nejméně 20 mrtvých. Do Oděsy míří národní garda

Ukrajina, útok armady

Ukrajina, útok armady Zdroj: ctk

Nejméně dvacet mrtvých odpůrců prozápadní vlády si podle proruských separatistů vyžádaly dnešní vojenské akce u východoukrajinského Slavjansku. Čtyři mrtvé ve svých řadách hlásí také ukrajinská armáda. Jsme ve válce s Ruskem, prohlásil úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Moskvu obvinil z toho, že podporuje separatisty a destabilizuje situaci.

Během bojů se ukrajinským vojenským silám podařilo odhalit post dobře vyzbrojené skupiny vzbouřenců. „Ráno oddíl podílející se na protiteroristické operaci odhalil úkryt bojové skupiny teroristů. Použili těžké zbraně velké ráže včetně minometů,“ uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Podle ministra proti armádě stojí asi 800 ozbrojenců, kteří mají k dispozici zbraně velkého kalibru a granátomety.

Palbou z velkorážného kulometu dnes u Slavjanska vzbouřenci sestřelili vrtulník ukrajinské armády Mi-24. Stroj se podle agentury Unian zřítil do řeky. Posádka pád přežila a je údajně v bezpečí. Ztracený stroj je už čtvrtým, který v posledních dnech povstalci na severu Doněcké oblasti zničili.

Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že jiný bojový vrtulník dnes raketovým útokem zlikvidoval nedaleko Slavjanska nákladní vlak, který chtěli povstalci přestavět na obrněnec a nasadit v bojích o město. Povstalci prý přes noc ve vagonech určených pro přepravu uhlí prořezávali střílny a boky zpevňovali železnými traverzami. O případných obětech na životech při náletu na vlakovou soupravu se ministerstvo obrany nezmínilo.

Podle informací agentury Reuters se separatisté stáhli z místa střetů hlouběji do města. Střelba je prý slyšet více v centru města než kdykoliv předtím.

Moskva chce pomoci v mírových rozhovorech

Boje ve Slavjansku, který je strategickým městem na neklidném ukrajinském východě, trvají již několik dní a dosud si vyžádaly několik životů. Kyjev do operace, kterou nazývá protiteroristickou, nasadil obrněné vozy a helikoptéry. Centrum Slavjansku je nadále pod kontrolou separatistů, armáda ale město obklíčila a provádí akce, které mají podle všeho demonstrovat sílu.

Střety u Slavjansku neutichají.Střety u Slavjansku neutichají. | ctkTanky ve Slavjansku

Kremelská rada pro lidská práva dnes v prohlášení konstatovala, že chce OBSE pomoci se organizováním mírových rozhovorů. V dokumentu rovněž vyzvala ukrajinský parlament, aby zastavil vojenské operace v Doněcku a dalších východoukrajinských regionech, a „ozbrojenou opozici“, aby složila zbraně a souhlasila s jednáním. Část zmíněné rady v březnu kritizovala obsazení ukrajinského Krymu a rovněž apelovala na Moskvu, aby se vůči Ukrajině zdržela násilí.

Evropská komise bude za týden jednat o pomoci s kyjevskou vládou
Příprava hospodářských a politických reforem na Ukrajině bude hlavním tématem rozhovorů Evropské komise a ukrajinské vlády příští týden v Bruselu. „Evropská komise je odhodlána Ukrajině pomoci, zajistit, že má veškerou potřebnou podporu v krátkodobém i dlouhodobém ohledu,“ zaznělo z komise. Reformy jsou podle ní potřeba k zajištění demokratické, nezávislé a prosperující budoucnosti země.
Evropská unie nabízí Kyjevu výraznou hospodářskou pomoc, jednostranně už uvolnila celní bariéry pro většinu tamního zboží. Zvažována je také pomoc například s reformou ukrajinské justice či policie. Kvůli koordinaci podpory byla v Bruselu ustavena speciální podpůrná skupina.

Pan Ki-mun nabízí zprostředkování

Své služby při jednáních o při ukrajinské krize nabídl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Vyzývám znepřátelené strany k mírové dohodě, násilnostmi na Ukrajině jsem hluboce znepokojen,“ dodal, s tím, že průběžně jedná jak s Ruskem a Ukrajinou, tak s USA a Evropskou unií.

Generální tajemník vyzval k respektování dokumentu, který v polovině dubna vzešel z ministerské konference v Ženevě. Jeho obsahem je požadavek, aby aktéři ukrajinského konfliktu zastavili násilnosti, složili zbraně a vyklidili okupované budovy. Moskva ale po pátečním zahájení ukrajinské ofenzívy proti vzbouřencům dala na vědomí, že dokument považuje za „mrtvý“.

Oděsu ohlídá prapor národní gardy

Napjatá situace panuje také v Oděse. Ukrajinské ministerstvo vnitra vyslalo do města na jihozápadě země zvláštní prapor národní gardy, který má pomoci se zajištěním bezpečnosti ve městě. Oznámil to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Páteční nepokoje v Oděse přerostly v tragédii, zahynulo 46 lidí a dalších 200 utrpělo zranění.

Zmíněný prapor, který je označován jako Kyjev-1, je součástí zvláštních sil. Příslušníci praporu, který vznikl z dobrovolníků koncem dubna k ostraze metropole, nosí černé uniformy a jsou vyzbrojeni. Podle Avakova do Oděsy již dorazili.

Většinu obětí pátečního incidentu, si podle médií vyžádal požár v místní odborové centrále, kam se ukryli proruští radikálové před odvetou davu fotbalových fanoušků, které předtím napadli.

Policie následně zadržela asi 170 lidí, které z podílu na tragédii podezřívá. Část z nich ještě o víkendu propustila. Avakov dnes podle agentury Interfax-Ukrajina oznámil, že policisté v noci převezli 42 zadržených z Oděsy do nejmenované středoukrajinské oblasti. Důvod transportu nezveřejnil, předpokládá se ale, že souvisí s bezpečností. Situaci na neklidném jihu a východě Ukrajiny, kde žije početná menšina ruskojazyčných obyvatel, totiž nemají vládní úřady plně pod kontrolou.