Slavjansk je zase ukrajinský. Separatisté hlásí ústup ze svých pozic

Postupující ukrajinská armáda (na snímku)

Postupující ukrajinská armáda (na snímku) Zdroj: CTK/AP

Slavjansk, Ukrajina
Dům ve Slavjansku
Střelbou poničená ulice ve Slavjansku
Střelbou poničený obchod ve Slavjansku
Střelbou zničená benzinová pumpa ve Slavjansku
6
Fotogalerie
Separatisté z povstalecké Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny byli kvůli rozsáhlé ofenzivě ukrajinské armády nuceni opustit pozice v severní části své fronty. Připustil to podle agentury Interfax "premiér" doněckých vzbouřenců Alexandr Borodaj.

Proruští separatisté v noci na dnešek ustoupili například i ze své bašty ve východoukrajinském Slavjansku, nad jehož radnicí dnes po dlouhé době zavlála ukrajinská vlajka.

Ze Slavjansku separatisté utekli

Separatisté drželi Slavjansk ve své moci několik měsíců. Povstalcům ale došly síly i munice. Po střetech s ukrajinskými vládními silami, které pronikly do města, většina separatistů ze Slavjansku uprchla.

„Před úsvitem zpravodajské služby hlásily, že šéf povstalců Igor Girkin-Strelkov a velká část bojovníků uprchli ze Slavjanska, čímž zaseli zmatek mezi nepočetnou skupinu těch, kteří zůstali,“ tvrdí na svém facebookovém profilu ministr vnitra Arsen Avakov. „Civilisté přicházeli ke kontrolním bodům a odevzdávali zbraně a neprůstřelné vesty, které po sobě zanechali bojovníci,“ prohlásil ministr.

Útok na noviny v Kyjevě
Skupina ukrajinských radikálů zaútočila na redakci ruského listu Věsti v centru Kyjeva. Na místě zasahovala ukrajinská policie. Informoval o tom Český rozhlas.

Konvoj se separatisty a municí opustil město a vydal se směrem na nedaleký Kramatorsk, informovala ukrajinská média. Ukrajinský server Censor.net informoval, že ukrajinské síly se s konvojem separatistů střetly a že proti nim použily dělostřelectvo.

Separatisté se přesile dlouho neubrání, přiznal Strelkov

Server Ostrov citoval osvobozená rukojmí, které slavjanští separatisté drželi v jedné z obsazených úředních budov. V noci z pátku na dnešek zadržení lidé zjistili, že v objektu už žádní separatisté nejsou. Povstalci podle jejich mínění svlékli uniformy a snaží se dostat z města jako civilisté.

Galerie: Jak vypadá Slavjansk po týdnech bojů

Jedna z vůdčích osobností takzvané Doněcké lidové republiky, samozvaný ministr obrany a někdejší agent ruské tajné služby Igor Strelkov v pátek vyzval Rusko, aby se zasadilo o dojednání příměří ve prospěch „ruského lidu, který tady žije“.

V rozhovoru pro televizní server LifeNews Strelkov uznal, že ukrajinská vojska jsou na východě země v přesile. Separatisté se jim nebudou moci dlouho bránit.

Padl i Artěmivsk, další povstalecká bašta

Ruská agentura Interfax kromě toho informovala, že ukrajinské síly zničily velitelství separatistů ve městě Artěmivsk jižně od Doněcku. Dobytí města potvrdil také Avakov. Podle jeho slov oddíl ministerstva vnitra v Artěmivsku provedl útok na město. už v pátek večer. „Velitelství Doněcké lidové republiky bylo zničeno,“ hlásí Avakov.

Ukrajinské vládní síly tento týden zahájily ofenzivu proti separatistům poté, co nebyl znovu prodloužen klid zbraní, který trval dohromady deset dní. Prezident Porošenko řekl, že je ochoten se k příměří vrátit.

Ukrajinská krize
21. listopadu 2013 - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.
22. listopadu 2013 - V Kyjevě vypukly protivládní demonstrace, které se rozšířily i do dalších měst a postupně si vyžádaly desítky obětí na životech.
29. listopadu 2013 - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsal asociační dohodu s EU.
21. února 2014 - Prezident Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok podepsali dohodu o ukončení krize.
22. února 2014 - Poslanci sesadili prezidenta Janukovyče a na 25. května vyhlásili prezidentské volby. Janukovyč uprchl, jeho úřad dočasně převzal předseda parlamentu Oleksandr Turčynov.
17. března 2014 - EU, USA a další země schválily sankce vůči představitelům Ruska a Krymu. Později byly sankce rozšířeny.
21. března 2014 - Rusko formálně završilo připojení Krymu k Rusku, které obyvatelé Krymu 16. března schválili v referendu.
- Ukrajinský premiér Jaceňuk podepsal s lídry unie na summitu v Bruselu politickou část asociační dohody EU s Ukrajinou.
6. dubna 2014 - Na východě Ukrajiny vypukly boje mezi proruskými radikály a oficiálními ukrajinskými silami.
25. května - Prezidentské volby vyhrál podnikatel Petro Porošenko, který získal 54,7 procenta hlasů, a byl tak zvolen již v prvním kole.
7. června 2014 - Porošenko byl inaugurován.
20. června 2014 - Ukrajinský prezident nařídil jednostranné zastavení palby v rámci mírového plánu, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny.
21. června 2014 - Ruský prezident Vladimir Putin podpořil Porošenkovo rozhodnutí vyhlásit příměří.
23. června 2014 - V Doněcku se konalo první přímé jednání mezi vzbouřenci a zástupci vlády. Jednání vyústilo v závazek oboustranného zastavení palby. Příměří bylo 27. června prodlouženo do 30. června, bylo ale porušováno.
24. června 2014 - Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení armády na Ukrajině k ochraně ruských krajanů. Parlament tak učinil 25. června.
27. června 2014 - Představitelé EU na summitu v Bruselu podepsali ekonomickou část asociační dohody s Ukrajinou.
30. června 2014 - Na Ukrajině ve 21:00 SELČ oficiálně skončilo příměří.
1. července 2014 - Ukrajinské vládní jednotky obnovily operace proti proruským povstalcům. Putin obvinil Porošenka z veškeré odpovědnosti za pokračování bojů.
2. července 2014 - Naději údajně přineslo jednání ministrů zahraničí Německa, Ukrajiny, Ruska a Francie v Berlíně. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera se Ukrajina a Rusko domluvily na krocích k uklidnění situace.
4. července 2014 - Ukrajinská armáda dobyla městečko Mykolajivka v Doněcké oblasti.
5. července 2014 - Ukrajinské síly vnikly do bašty povstalců na východě Ukrajiny Slavjansku. Separatisté město opustili a prezident Porošenko dal armádě rozkaz vztyčit nad radnicí ukrajinskou vlajku.