Slovenská policie zadržela a obvinila 13 soudců. Kvůli kauzám Mariana Kočnera, tvrdí místní média

Slovenská policie (ilustrační foto)

Slovenská policie (ilustrační foto) Zdroj: Policie SR

Slovenská policie při rozsáhlé razii zadržela 13 soudců, jednu bývalou soudkyni, advokátku, správkyni konkurzní podstaty a dvě další osoby. Zadržení čelí obvinění z korupce, maření spravedlnosti a z trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Slovenská média akci spojují s kauzami podnikatele Mariana Kočnera.

Mezi zadrženými je podle tisku místopředsedkyně slovenského nejvyššího soudu Jarmila Urbancová, která zmíněný soud řídí od loňského podzimu kvůli tomu, že tato nejvyšší soudní instance v zemi nemá svého předsedu. Kriminalisté předvedli podle médií také soudkyni a bývalou náměstkyni na ministerstvu spravedlnosti Moniku Jankovskou. List Sme napsal, že na pracoviště elitní policejní jednotky v Nitře byl kromě soudců předveden z vazby také Kočner.

V novodobé historii Slovenska jde o první akci svého druhu v takovém rozsahu. Loni policie několika představitelům slovenské justice zabavila kvůli jejich kontaktům s Kočnerem mobilní telefony. Následně bylo několik soudců postaveno mimo službu.

Po výslechu začali policisté převážet soudce podle Sme do věznic v okolí Košic na východním Slovensku, kde sídlí ústavní soud. Právě ústavní soud musí podle ústavy nejprve dát souhlas k uvalení vazby na soudce, a to na podnět generálního prokurátora. O samotném návrhu na vazební stíhání soudců by pak rozhodoval jiný soud.

Policie na sociální síti ráno pouze uvedla, že probíhá rozsáhlá akce jednoho z vyšetřovacích týmů, kterou nazvala „Bouře“. Případ zatím nekomentovala ani prokuratura.

Kočner byl na konci února nepravomocně odsouzen spolu s exministrem hospodářství Pavolem Ruskem k dlouholetému vězení za padělání směnek. Podnikatel čelí rovněž obžalobě z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a je podezřelý v několika případech ekonomické kriminality.

Podle komunikace z Kočnerova mobilního telefonu, která unikla do slovenských médií, Jankovská ještě jako náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti pomáhala Kočnerovi v obchodním sporu se soukromou televizí Markíza ohledně proplacení jedné ze zmíněných směnek; ředitelem a spolumajitelem televizní stanice byl v minulosti Rusko. Podle médií mezi zadrženými soudci je i soudkyně jednoho z bratislavských okresních soudů, která ve sporu o proplacení směnky rozhodla ve prospěch jedné z Kočnerových firem a kterou Jankovská úkolovala.

Zmíněné informace z Kočnerova mobilního telefonu získala policie při vyšetřování vraždy Kuciaka a jeho snoubenky. Investigativní reportér Kuciak psal také o kontroverzních podnikatelských aktivitách Kočnera.