Slovenské firmy budou čelit propadu poptávky

Firmy podnikající na Slovensku čeká těžký rok. Soudí tak většina analytiků, k nimž se při predikování pesimistického vývoje přidávají i samotní podnikatelé, a to napříč téměř všemi odvětvími.

„Zpomalení je už reálné,“ podotýká prezident Sdružení podnikatelů Slovenska Ján Oravec s tím, že firmy nejvíce zasáhne pokles ekonomického růstu u zahraničních partnerů Slovenska, vzhledem k tomu, že země je ve výrazné míře závislá právě na jejich poptávce. Podle analytiků podniky nezachrání ani vnitřní poptávka, protože ta je dlouhodobě ochromená krizí.

Přibližně pětina firem považuje současnou poptávku za nejvýznamnější překážku v podnikání. „Vzhledem k tomu, že je už několik let ochromená, tak to nemají jednoduché a nedokážou zaměstnávat takové počty lidí jako před krizí,“ objasňuje situaci analytička Poštovní banky Eva Sadovská.

Slabou spotřebitelskou poptávku zmiňují v hodnocení například podniky poskytující služby. U nich vládne pesimismus už od prvního čtvrtletí loňského roku. Hůře než v minulém roce se bude dařit i dopravě, ubytování, stravování či IT.
Obdobně jsou na tom i stavbaři, téměř polovina z nich očekává snižování stavební aktivity. Podle aktuálních údajů by měli mít zabezpečenou práci v průměru na sedm měsíců roku. Optimisty jsou jen někteří výrobci vozidel, všichni ostatní v průmyslu očekávají pokles produkce.

Analytik Volksbank Vladimír Vaňo však uklidňuje a tvrdí, že Slovensko nečeká v tomto roce tak velký propad jako v prvních měsících propuknutí krize v roce 2009. „Pokud nedojde k mimořádným negativním událostem na finančním trhu, je možné očekávat, že oslabení hospodářské aktivity v eurozóně bude mírnější,“ domnívá se.

Kromě snížené poptávky doma i za hranicemi, si firmy stěžují i na nedostatek financí a sníženou ochotu bank jim půjčovat. Jejich mínění však částečně nepotvrzují statistiky národní banky, které hovoří o osmiprocentním meziročním růstu poskytnutých úvěrů, ale jen v některých odvětvích jako je energetika a obchod. Zájem z průmyslu či stavebnictví však ke konci roku stagnoval či mírně klesal. Podle odborníků za tím nestojí jen neochota bank, ale i podniků, které přes relativně příznivý makroekonomický vývoj země nemají ochotu se ve větší míře zadlužovat.