Slovenské recyklační firmy chtějí žalovat stát

Slovenské recyklační firmy chtějí žalovat stát

Slovenské recyklační firmy chtějí žalovat stát Zdroj: Kolaz E15

Propouštění a finanční ztráty hrozí podle slovenských zaměstnavatelů firmám zabývajícím se recyklací. Nebezpečí vidí v novém zákonu o odpadech, který chystá ministerstvo životního prostředí.

„V dlouhodobém horizontu to může způsobit ztrátu až pět tisíc pracovních míst ve firmách podnikajících v odpadovém hospodářství,“ říká Peter Krasnec, prezident Asociace podnikatelů v odpadovém hospodářství.

V současnosti chystá s kolegy ze svého sektoru arbitráž se státem. Nová pravidla ve zpracování odpadů by měla na Slovensku začít fungovat počátkem roku. Takzvaná baterková novela je již ve druhém čtení v parlamentu, brzy se na jednání vlády dostane i návrh nového zákona, který radikálně změní dosavadní zvyklosti. Zruší recyklační fond a změní odpovědnost za zpracování elektroodpadu. Zakáže také výkup kovového odpadu od občanů, od čehož si vláda slibuje snížení kriminality, a zavede i mnoho dalších změn.

Společnosti trápí nejvíc ta, která dává povinnost postarat se o odpad výrobcům a dovozcům. „Umělým zásahem do zákonodárství dá kompletní rozhodování o sběru a zpracování odpadů do rukou zahraničním subjektům,“ vysvětluje obavy firem prezident Republikové unie recyklačního průmyslu Ján Zvonček.

Největší panika vypukla mezi zpracovateli elektroodpadu. V jejich sektoru totiž produkty vyrábějí a dovážejí pouze zahraniční firmy, které se o zpracování odpadu postarají nově samy. Slovenské firmy tak nebudou mít dostatek práce. Rozhodly se proto spojit a společně podat mezinárodní žalobu. Návrh zákona podle nich není v souladu s legislativou EU a od Slovenska budou v případě, že projde v současném znění, požadovat odškodné.

Vláda si však z toho těžkou hlavu nedělá a případného sporu se neobává. „Podání žaloby na mezinárodní arbitráž je legitimní aktivita a nebudeme se k ní vyjadřovat,“ konstatuje mluvčí ministerstva životního prostředí Maroš Stano.