Slovensko chce znát pozadí firem, které získají veřejné zakázky

Kabinet slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) chce změnit pravidla pro přidělování státních zakázek.

Kabinet slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) chce změnit pravidla pro přidělování státních zakázek. Zdroj: ctk

Veřejné zakázky na Slovensku budou moci v budoucnu získat pouze ty firmy, které zpřístupní údaje o svých vlastnících a osobách, jež mají vliv na jejich podnikání. Vyplývá to z návrhu zákona, který dnes schválila slovenská vláda. Země tak hodlá zamezit případům, kdy se do tendrů zapojují společnosti s nepřehledným vlastnickým pozadím a napojením na daňové ráje.

Ke změně pravidel přidělování veřejných zakázek jednobarevná vláda sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica přistoupila v reakci na aféru s plánovaným a údajně předraženým nákupem diagnostického přístroje pro státem kontrolovanou nemocnici v Piešťanech.

Tato aféra loni stála křeslo mimo jiné i tehdejší ministryni zdravotnictví Zuzanu Zvolenskou. Dodávku techniky měla podle médií zajistit firma s napojením na takzvanou schránkovou firmu ve středoamerickém státě Belize, po propuknutí kauzy z transakce ale sešlo.

Zákaz tendrů až na tři roky

Nově budou muset účastníci veřejných soutěží například zveřejnit osoby, které mají podíl na jejich jmění nebo hlasovacích právech, mají vliv na rozhodování o vedení podniku případně nárok na podíl na zisku. Pokud firma tyto informace neuvede či zveřejní nepravdivé údaje, bude jí podle předlohy hrozit pokuta a zákaz účasti v tendrech na tři roky. Podobná pravidla zveřejňování údajů mají platit i pro vybrané subdodavatele zmiňovaných firem.

Slovenské opoziční strany již upozornily, že návrh není dostatečný. Podle loňského usnesení parlamentu měl kabinet připravit zákon, jež by odhalil pozadí nejen firem, které se zapojují do veřejných soutěží, ale které například dostávají státní dotace nebo jinak nakládají s veřejnými penězi.

Slovenský úřad pro veřejné zakázky, který zmiňovanou novelu zákona připravil, ale uvedl, že zmiňované transakce mají být součástí připravované unijní směrnice o boji proti praní špinavých peněz.

Podle poradenské společnosti Bisnode počet slovenských společností, jejichž vlastník má adresu v některém z daňových rájů, v průběhu prvního letošního čtvrtletí klesl o 2,6 procenta na 4248 podniků. Slovensko ve snaze omezit převody nezdaněných příjmů do zahraničí už předloni prosadilo zavedení srážkové daně na platby do některých daňových rájů.