Slovensko vrací ekonomické diplomaty do zemí EU

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Slovensko obnoví pozice ekonomických diplomatů v zemích Evropské unie a to včetně České republiky. Uvádí to nová koncepce teritoriálního rozmístění tzv. obchodních radů a atašé schválená místopředsedou vlády a ministrem zahraničí SR Miroslavem Lajčákem.

Vláda Roberta Fica již při svém nástupu deklarovala snahu pomáhat slovenským podnikatelům při jejich expanzi na zahraniční trhy. Zavázala se také, že posílí koordinační působení Ministerstva zahraničních věcí při prosazování slovenských obchodně-ekonomických zájmů v cizině.

„Zjistili jsme potřeby slovenských obchodníků a investorů v zahraničí a v souladu s jejich potřebami, ale i s rozpočtovými možnostmi rezortu byla schválená úprava sítě ekonomických diplomatů,“ charakterizoval změny pro agenturu TASR mluvčí ministerstva Boris Gandel.

Slovensko přehodnotilo prioritní teritoria z pohledu podpory exportu a investic a i když ze 49 systemizovaných míst v zahraničí zůstává 38 beze změny, podle nové koncepce Bratislava opět vyšle ekonomické diplomaty na své zastupitelské úřady do Prahy, Varšavy, Vídně a do Budapešti. Bývalé vedení ministerstva totiž zrušilo obchodní diplomaty v 15 zemích EU. Nově budou pozice ekonomických diplomatů obnoveny i ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, ve Francii, Belgii, v Rumunsku a ve Slovinsku.

Hlavním důvodem posílení zastoupení v Evropě je skutečnost, že Slovensko dnes realizuje 84,56 procent svého vývozu do zemí Evropské unie. Ty jsou zároveň i největšími investory v zemi. Další možnosti nabízí řada regionálních, přeshraničních a nadnárodních projektů, o které není v rámci EU nouze. Slovensko sebekriticky vyhodnotilo, že podobné aktivity vytvářející šance především pro byznys malých a středních podniků doposud dostatečně nevyužívalo. Mimo Evropu otevře Bratislava nově místo obchodního rady v Thajsku s přiakreditací pro Mjanmar/Barmu, Laos a Kambodžu.

Plánován je také přesun jednoho slovenského ekonomického diplomata v rámci úřadů ve Spojených státech. Dotyčný se přesune ze San Franciska na velvyslanectví do Washingtonu. Kvůli zachování rozpočtové rovnováhy Slovensko naopak ruší neobsazená místa svých ekonomických diplomatů v Ruské federaci (jedno z původních pěti míst) a v Číně (jedno ze čtyř). Z důvodů nízké exportní realizace končí obchodní diplomaté SR v Lotyšsku, v Uzbekistánu, Austrálii, na Kubě a také v Sýrii, kde nyní probíhá ozbrojený konflikt.

Ministerstvo zahraničních věcí SR chce i nadále udržovat s podnikatelskými sdruženími, Slovenskou obchodní a průmyslovou komorou a jednotlivými svazy aktivní dialog, jehož smyslem má být další případná optimalizace sítě ekonomických diplomatů rozmístěných ve světě. MZV SR rozjíždí také doplňující vzdělávací programy týkající se oblasti ekonomiky a financí určené pro diplomaty včetně velvyslanců.