Slovensko zpřísňuje pravidla pro hazard

Hazard na Slovensku

Hazard na Slovensku Zdroj: profimedia.cz

Pravidla pro provozovatele hazardních her se zpřísňují. Majitelé herních zařízení ale i samotných podniků, kde jsou herny umístěné, se musí od Nového roku připravit na zvýšené odvody do státní kasy.

„Přijatá ustanovení jednoznačně omezují a limitují tento druh podnikání,“ uvedla Beáta Obradovičová z Asociace zábavy a her. Některým poslancům ale ani přísnější pravidla nestačila a bojovali za úplné zrušení hazardu. U sázkových her a charitativních loterií vzrostou odvody z 5,5 procenta na šest procent, u kurzových sázek se zvýší z pěti na 5,5 procenta.

Provozovatelé zaplatí více i na paušálních poplatcích za zařízení jako výherní automaty či videohry, v některých případech přes čtyři tisíce eur. Zatížení odvody se tak dostává na úroveň evropského maxima.

Mělo by státu přinést miliony eur, herny mu přitom v současnosti platí přibližně sto milionů. Podle asociace tyto kroky mohou některé podnikatele položit, což zvýší i nezaměstnanost, protože tento segment vytváří na patnáct tisíc pracovních míst.

Kromě odvodů čekají podnikatele i omezení či nové povinnosti. Herny už nebudou moci uvádět jackpot na reklamních tabulích a zákon přesně stanovil i maximální počet automatů. V hernách jich bude moci být maximálně šest a v pohostinstvích dva. „Jejich limitování by mělo přispět k poklesu celkového počtu provozů v blízkosti zařízení s vyšší kumulací mladistvých osob,“ obhajuje opatření rezort financí.

Slibuje si od něj méně závislých lidí, čemuž má pomoci i stálý dozor či nálepky na zařízeních s linkou pomoci. Pokud se však bude občanům zdát, že herny zhoršují veřejné prostředí, mohou peticí vyzvat obec k jejich zrušení. Podepsat ji musí alespoň 30 procent oprávněných voličů. Dosud mohla obec k zákazu přikročit sama.

Obradovičová tvrdí, že hazard se pro některé politiky stal nepřítelem státu. Navzdory zpřísněním se totiž návrh některým poslancům nezdál, a tak získal pouze podporu vládního Smeru. Zástupci Obyčejných lidí a Křesťanskodemokratického hnutí chtěli hazard zakázat zcela. Šéf Obyčejných lidí Igor Matovič argumentoval stavem v obci Lomnička, kde sociálně slabí lidé prohrají jednou za měsíc svoje dávky a pak se nestarají o rodinu.

„Nevím, jestli jsou příklady ze světa, kdy byla zavedena prohibice na jakékoli činnosti, dobré,“ oponoval ministr financí Peter Kažimír s tím, že by se hazard pouze přesunul na černý trh a na internet.

Politická sázka na hazard