Slovenskou pravici brzdí nekonečné rozmíšky

Radoslav Procházka

Radoslav Procházka Zdroj: CTK/Simanek

Slovenská opozice zažívá další složité období. Média rozebírají kauzu týkající se financování prezidentské kampaně Radoslava Procházky, jenž na jaře v prvním kole voleb překvapivě získal 21 procent hlasů. V průzkumech si dosud vedla dobře i jeho nová strana Síť. Na počátku července měla sedmnáct procent, což jí vyneslo druhé místo hned za vládnoucí sociální demokracií.

Mnozí proto Procházku považují za novou naději pro stále se tříštíci pravici. Kariéru nadějného politika však může zkomplikovat nahrávka, která má mimo jiné dokazovat, že si chtěl zaplatit inzerci bez dokladů a mlžil kolem výše prostředků na svou propagaci. „Tímto způsobem pral nebo legalizoval příjmy možná i z trestné činnosti a platil svou kampaň i načerno,“ prohlásíl lídr uskupení Obyčejní lidé Igor Matovič, který záznam pořídil, ale údajně ho nezveřejnil. Procházka připouští, že hlas na nahrávce je jeho, tvrdí však, že je účelově sestřihaná.

„Na pohled se zdá, že jde jen o konflikt dvou kohoutů na politickém smetišti. V zásadě je to však projev hluboké krize, která panuje na slovenské stranické scéně,“ řekl deníku Pravda politolog Michal Horský. Kauza se objevila v době, kdy Obyčejným lidem klesají preference a podle zmíněného průzkumu by se těsně nedostali do parlamentu.

Pod pětiprocetní hranicí se ocitla i Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), z níž vystoupili její bývalý předseda Mikuláš Dzurinda a exministr financí Ivan Mikloš. Ještě hůř si stojí Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka či strana Nova Daniela Lipšice, která měla při svém vzniku přede dvěma lety rovněž vysoké ambice. Celkově od voleb v roce 2012 opustilo opoziční strany už osmnáct poslanců. Klub SaS zanikl, platforma SDKU-DS přežívá jen díky tomu, že v ní Dzurinda a Mikloš zůstali.