Slovenský dům v Soči zařídil Beljajev. Jeho firmu šetří kvůli možné korupci

Město Soči už odpočítává čas do začátku olympiády v únoru 2014. Mezitím se horečně staví.

Město Soči už odpočítává čas do začátku olympiády v únoru 2014. Mezitím se horečně staví. Zdroj: Sasa Blau

Příběh olympijského domu na straně státu skončil vlastně dřív, než začal. Poté, co Slovenský olympijský výbor obdržel cenové nabídky ruské strany k pronájmu plochy, na níž by se země mohla prezentovat, přišlo z Bratislavy jasné ne. Slováci sice neprozradili, kolik peněz za plochu v Soči Rusové žádali, leccos však naznačil Český olympijský výbor.

„Za olympijský dům zaplatíme pětkrát více, než jsme platili v Londýně. V Soči navíc dostaneme čtvrtinovou rozlohu,“ řekl šéf ČOV Jiří Kejval.

Slovenské odmítnutí přišlo dřív, než se stihli ozvat zájemci o reklamu na ruském trhu. Zemi tak hrozilo, že přijde o možnost prezentace při jedné z nejsledovanějších událostí roku. Naposledy se tak stalo před dvaceti lety v Lillehammeru.

Od projektu daly ruce pryč všechny státní instituce. Z ministerstva zahraničních věcí přišla opakovaně odpověď, že olympijský dům není jejich věc, a ministerstvo školství, pod které spadá i sport, uvedlo, že s ním o domě nikdo nejednal. Další státem dotované sdružení, Slovenská agentura cestovního ruchu, která nemá na starosti nic jiného než propagaci země, ani nevěděla, že o prezentaci v Rusku mají slovenské firmy zájem.

Stačilo zvednout telefon

Do organizace Slovenského domu se tak pustil Alexej Beljajev, majitel železničního gigantu Tatravagónka. Zatímco Slovensko jako země dostalo hrdelní nájemné podmínky, Beljajev vyjednal výhodnější a získal lukrativní prostory pomocí několika telefonátů.

Od ruských železnic dostal k pronájmu železniční stanici Adler v centru Soči. K ostudě, kterou si vysloužil Slovenský olympijský výbor společně se státními institucemi, se tak připojí další černá skvrna.

Vyšetřování kvůli podezření z korupce

Slovenský olympijský dům bude organizovat muž, jehož firma Columbex je vyšetřována Evropskou unií kvůli korupčním podezřením ohledně veřejných zakázek. Říká se o něm i to, že má nadstandardní vztahy nejen s premiérem Robertem Ficem, ale i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Zapomenutí Andrejovi muži