Slovenský parlament schválil balík protiteroristických zákonů

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK

Policie a tajné služby na Slovensku získají větší pravomoci a soudy budou moci od příštího roku ukládat za terorismus přísnější tresty. Vyplývá to ze souboru protiteroristických zákonů, který hlasy vládních sociálních demokratů (Směr-SD) schválil slovenský parlament. Opozice změny kritizovala: opatření prý nepřiměřeně posílí postavení bezpečnostních složek státu. Premiér Robert Fico výtky opozičních poslanců odmítl.

Po podpisu schválené předlohy prezidentem budou moci policisté například zajistit každou osobu na místě, kde došlo k teroristickému útoku, nebo kde takový útok hrozí. Zároveň se rozšíří pravomoci příslušníků policie ohledně prohlídky dopravních prostředků či vykázaní lidí z určených míst. Policie na základě souhlasu soudu také získá nepřetržitý přístup k provozním a lokalizačním údajům mobilních operátorů o jejich klientech, kteří jsou hledanými osobami.

Nové pravomoci a úkoly dostanou civilní tajná služba (SIS) a vojenské zpravodajství. SIS například bude moci navrhnout soudu, aby zakázal provoz internetových portálů, které propagují terorismus, extremismus či sekty. Rovněž začne shromažďovat informace o nelegální migraci a kybernetické hrozbě a získá přístup k záznamům kamerových systémů, které monitorují veřejná prostranství.

Návrh předložila vláda

Novely dohromady 16 zákonů včetně trestního zákoníku navrhla levicová vláda premiéra Fica po nedávných teroristických útocích v Paříži.

Za založení a podporu teroristické skupiny bude viníkům nově hrozit trest vězení nejméně deset let místo současných osmi let. Při odhalování pachatelů teroristických trestných činů zase bude moci kriminalistům pomáhat coby policejní agent i jiná osoba než příslušník policie.

Nově budou moci soudy uvalit vazbu na každou osobu podezřelou z terorismu. Soudci tak již nebudou muset zkoumat, zda obviněný by například mohl ovlivňovat svědky nebo se vyhýbat trestnímu řízení, což je v současnosti podmínka pro rozhodnutí o vazbě.

Opozice hlasování nepodpořila

Opoziční poslanci zmiňované změny při hlasování nepodpořili a během rozpravy předlohu kritizovali. „Slovensko se schválením těchto návrhů nebezpečně přibližuje k policejnímu státu a vzdaluje se od vyspělé Evropy,“ řekl místopředseda opozičních křesťanských demokratů Július Brocka. Opozice tvrdila, že Směr-SD pouze využívá téma terorismu ke své propagaci v kampani před březnovými volbami. Část opozičních poslanců již v úterý pomohla vládní straně prosadit ve sněmovně novelu ústavy, podle které bude moci policie déle než dosud zadržovat osoby podezřelé z terorismu.

Premiér Fico výtky opozice k schválenému balíku protiteroristických zákonů odmítl. „Není třeba se obávat žádné nerovnováhy mezi právní úpravou a ochranou lidských práv. Jsou to ustanovení, která nejsou tak daleko, jak to vidíme v protiteroristických úpravách v jiných státech,“ řekl novinářům Fico. Slovenské soudy v uplynulých letech odsoudily za trestný čin terorismu pouze jednu osobu. Šlo o Slováka, který nastražil na veřejnosti bombu, která naštěstí nikoho nezranila.