Slovinsko směřuje k předčasným volbám

Po poradě s hlavou státu. „Nebudu překážet. Pokud to bude možné, dávala bych přednost uspořádání předčasných voleb v červnu, případně počátkem července,“ prohlásila před novináři
po schůzce s prezidentem Borutem Pahorem slovinská premiérka Alenka Bratušeková

Po poradě s hlavou státu. „Nebudu překážet. Pokud to bude možné, dávala bych přednost uspořádání předčasných voleb v červnu, případně počátkem července,“ prohlásila před novináři po schůzce s prezidentem Borutem Pahorem slovinská premiérka Alenka Bratušeková Zdroj: reuters

Slovinská předsedkyně vlády Alenka Bratušeková chce, aby se nejpozději v červenci v zemi uskutečnily předčasné volby. Do té doby by ráda setrvala v čele kabinetu. Prohlásila to po setkání s prezidentem Borutem Pahorem, s nímž se radila, jak ven z politické krize.

„Je fér dát lidem šanci, aby řekli, koho si přejí v čele země,“ řekla. Premiérka koncem týdne prohrála souboj o předsednictví strany Pozitivní Slovinsko (PS) se starostou Lublaně Zoranem Jankovičem. S ním ale nechtějí spolupracovat další strany vládní koalice, které rovněž vyjádřily přání vypsat volby.

Analytici se ale obávají, že hlasování o složení parlamentu zastaví reformy a bude mít negativní dopad na důvěru investorů. Někteří podotýkají, že když už volby musí být, měly by se konat co nejdříve, aby zem měla na podzim novou vládu schopnou připravit rozpočet na další rok.

Bratušeková jakožto první slovinská premiérka loni na jaře nahradila Janeze Janšu, jemuž soud v pondělí potvrdil dvouletý trest za korupci. Nastupovala v mimořádně složité hospodářské situaci, kdy bylo nutné rychle se vypořádat s krizí bankovního sektoru a zavést potřebné změny v čele s privatizací velkých firem.

Kritika za úsporná opatření, ale ekonomika by měla růst

Mezinárodní pomoci se Slovinsko vyhnulo tím, že do problémových bank napumpovalo 3,3 miliardy eur. Kvůli tomu loni vykázalo rozpočtový deficit 14,7 procenta HDP. Premiérka razí úsporná opatření, za něž doma sklízí kritiku. Očekává se však, že ponesou ovoce a letos ekonomika země vzroste o 0,5 procenta.

Staronový šéf PS Janković vytvořil stranu před volbami v roce 2011. V nich vyhrál, ale nedokázal sestavit vládu. Kvůli několika vyšetřováním se dočasně vzdal vedení partaje. S jeho návratem jsou kromě koaličních partnerů nespokojeni i někteří vysoce postavení členové PS a hrozí odchodem.

Lublaňský starosta se pokusil napětí uklidnit a navrhl, aby Bratušeková formálně zůstala v čele vlády. „Jsou dvě možnosti: můžeme se rozdělit, nebo se můžeme více sjednotit. Jsem přesvědčen, že můžeme nadále společně pracovat pro větší dobro,“ vzkázal.