Smer uspěl v krajských volbách, překvapili radikálové

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: E15 Anna Vackova

První kolo regionálních voleb na Slovensku vyhrál v sedmi z osmi krajů vládnoucí Smer a zajistil si už tři župany. Jen v Bratislavě se vedlo pravici. Pavol Frešo tam těsně nedosáhl na post krajského předsedy, když získal 48,4 procenta hlasů. Sociálnědemokratická protikandidátka Monika Flašíková-Beňová jde do druhého kola s polovičním ziskem. Největším překvapením hlasování a nejrozebíranějším tématem voleb je postup nacionalisty Mariana Kotleby v Banskobystrickém kraji.

V tomto kraji chybělo současnému županovi Vladimíru Maňkovi jen půl procenta hlasů k obhajobě postu. Svede proto další boj s radikálem Kotlebou, který získal 21 procent hlasů a odsunul na třetí pozici pravicového kandidáta Ľudovíta Kaníka. „Vítězem voleb nejen v Banskobystrickém kraji je Marian Kotleba, pro něhož je takovýto výsledek pozvánkou do parlamentu. Z mého pohledu nespokojení voliči utíkají k další slepé uličce,“ reagoval Kaník.

Premiér Robert Fico míní, že příčinou Kotlebova úspěchu je především dlouhodobá krize pravice. „Je problémem pravicového spektra, že dovolili lidem jako Kotleba přeskočit standardní strany,“ prohlásil.

Kandidát Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a Slovenské demokratické křesťanské unie -Demokratické strany (SDKU-DS) Ivan Uhliarik nepostoupil do druhého kola ani v Trnavském regionu, kde ho o pouhých 55 hlasů předstihl šéf Strany maďarské koalice József Berényi.

Smer si sice zajistil post župana v Prešově, Žilině a Trenčíně, ale někde jeho výkon také zaostal za očekáváním. Kromě velkého neúspěchu v Bratislavě se hlasování nevyvedlo podle představ ani dosavadnímu košickému županovi Zdenkovi Trebuľovi, který musí do druhého kola. „Lhal bych, kdybych povídal, že mě to nepřekvapilo. Protože při práci, jakou jsem odvedl během kampaně i za uplynulé čtyři roky, jsem očekával výsledek, aby už druhé kolo nemuselo být,“ řekl.
Účast v prvním kole byla velmi nízká, přišlo jen 23 procent lidí. Druhé kolo se bude konat 23. listopadu.

Marian Kotleba
Šestatřicetiletý Kotleba dříve vedl soudně rozpuštěnou Slovenskou pospolitost. Nyní kandidoval za nacionalistické uskupení Lidová strana Naše Slovensko, které je zároveň euroskeptické, rasistické a homofobní. „Přestože stát nemá na nic peníze, na poplatky do NATO, na předražené dálnice a na byty pro parazity se peníze najdou vždy. V oblastech nejvíce postižených cikánskými extremisty založíme výcviková centra domobrany a tím dáme slušným lidem možnost aktivně se podílet na ochraně životů a zdraví svých blízkých a svého majetku,“ agituje Kotleba na internetu. Na župana kandidoval už v roce 2009, tehdy skončil čtvrtý se 13 600 hlasy, nyní pro něj hlasoval dvojnásobek lidí.