Smog dusí Čínu stále víc, v Pekingu nesmí jezdit ani úřední vozidla

Smog v Číně

Smog v Číně Zdroj: ctk

Smog dosahuje v Pekingu extrémních hodnot, obyvatelé mají sluneční svit jen z obřích obrazovek
Smog dosahuje v Pekingu extrémních hodnot, obyvatelé mají sluneční svit jen z obřích obrazovek
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
7
Fotogalerie
Čínské hlavní město Peking kvůli silnému smogu vyhlásilo částečný zákaz provozu úředních vozidel. Informovala o tom dnes agentura DPA, podle níž množství škodlivin v ovzduší v metropoli v minulých dnech několikanásobně překročilo limity. Nemocnice hlásí až třicetiprocentní nárůst pacientů s dýchacími obtížemi. Děti na základních a středních školách v obzvlášť zasažených částech města nesmí až do úterý sportovat venku. Některé podniky také zastavily výrobu.

Metropole s 20 miliony obyvatel o víkendu vyhlásila druhý nejvyšší stupeň ohrožení. Podle nouzového plánu do ulic nesmí 30 procent úředních vozidel, ať už spadají pod vládu, komunistickou stranu či městskou správu. Asi 54 podniků muselo omezit množství škodlivých látek vypouštěných do ovzduší o 30 procent. Výrobu přerušila provozovna jihokorejského výrobce automobilů Hyundai, zatímco pekingské úřady stříkají vodu na staveniště, aby snížily množství prachu. Na 28 staveništích se zastavily zemní práce.

Čínská média uvedla, že ve městě výrazně vzrostla poptávka po obličejových rouškách a čističkách vzduchu. Pekingské úřady vyzvaly občany, aby „přijali opatření k ochraně svého zdraví“.

Některé obyvatele Pekingu situace donutila k přechodnému opuštění města. „Já jsem v docela dobré kondici, ale starší lidé mají hodně problémů se srdcem, s dechem a vysokým krevním tlakem,“ prohlásil 60letý důchodce jménem Čchen, jehož starší příbuzní se kvůli znečištění vzduchu dočasně přestěhovali z Pekingu ke členům rodiny žijícím mimo město.

Mimořádně špatná smogová situace v Pekingu trvá od čtvrtka. Podle oficiálního střediska pro sledování kvality životního prostředí koncentrace polétavého prachu v některých oblastech překročila hodnotu 993 mikrogramů na metr krychlový. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by však neměla přesahovat 25 mikrogramů na metr krychlový. Nezdravý je vzduch už při 100 mikrogramech na kubík a při hodnotě 300 by neměly vycházet děti ani dospělí.

Mezinárodní organizace řadí Peking mezi nejvíce znečištěná města na světě. Přispívá k tomu kromě četných tepelných elektráren také pět milionů automobilů, k nimž každoročně přibývá dalších 240 tisíc. V zimě se kvůli spalování uhlí pro vytápění stav ovzduší pravidelně zhoršuje.

Vinu na stávající kritické situaci nese i počasí. „Protože prakticky nefouká vítr, látky znečišťující životní prostředí se hromadí a nerozptýlí se,“ uvedl Pchan Siao Čchuan z fakulty veřejného zdraví na pekingské univerzitě. „Neznamená to tedy, že by bylo najednou vypouštěno víc škodlivin,“ dodal.

Čínská vláda začala zveřejňovat údaje týkající se koncentrace škodlivých částic menších než 2,5 mikrometru v loňském roce na nátlak veřejnosti, která žádala podrobnější údaje o kvalitě vzduchu v Pekingu. Částice menší než 2,5 mikrometru patří podle vědců k nejnebezpečnějším, protože dokážou proniknout velmi hluboko do plic.

Jejich koncentraci v čínské metropoli dlouho měřilo jen americké velvyslanectví přístrojem umístěným na střeše ambasády. Nyní je na internetu k dispozici každou hodinu aktualizované zpravodajství o kvalitě vzduchu ve více než 70 čínských městech.

Podle monitorovacího střediska by silné znečištění v Pekingu mělo přetrvat až do úterý. Kritický stav ovzduší hlásí i další města na východočínském pobřeží jako Tchien-ťin či jihočínský Wu-chan.

Prokletí Asie