Smrtící ebola se dál šíří. V Nigérii potvrdili již 12 případů

ebola

ebola Zdroj: ctk

Nigerijské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo 12 případů nákazy smrtícím virem ebola. Pět z nakažených se prý již z onemocnění téměř zotavilo, dalších více než 190 osob je pod přísným dohledem v karanténě pro případ, že by se u nich choroba prokázala. Na ebolu dosud v zemi zemřeli čtyři lidé.

Až do 20. července nebyla ebola v Nigérii vůbec zaznamenána. Epidemie, která sužuje nejvíce západoafrické státy Libérii, Guineu a Sierru Leone, si od března vyžádala na 1100 životů.

„Pacienti, u kterých probíhá léčba, byli nyní přestěhováni do čtyřicetilůžkového oddělení poskytnutého místními úřady v Lagosu, kde jsou v naprosté izolaci,“ uvedlo nigerijské ministerstvo zdravotnictví.

Jak poznamenala agentura Reuters, boj s ebolou v Nigérii je mnohem těžší vzhledem k celonárodní stávce lékařů. Ministerstvo minulý týden ve čtvrtek dokonce 16.000 doktorů propustilo poté, co odmítli stávku ukončit, i když se země obává nárůstu nakažených ebolou.

Přenos na konferenci

Smrtící onemocnění se do nejlidnatější africké země dostalo na konci července, když na konferenci do Lagosu přicestoval z Libérie jeden z nakažených Patrick Sawyer. Zemřel o několik dní později v nemocnici v nigerijském Lagosu. Od Sawyera se nakazila zdravotní sestra, která ho ošetřovala, a muž, který mu byl na blízko kvůli konferenci Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS).

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost je vysoká. K léčbě byl nicméně uvolněn experimentální, tedy oficiálně dosud neschválený lék ZMapp. Mimo jiné ho dostali dva nakažení Američané Kent Brantly a Nancy Writebolová, kteří se podle všeho zotavují. Zda je to díky léku, není prozatím možné říci. Léčbu prostředkem ZMapp údajně podstoupil i španělský duchovní Miguel Pajares, který ale minulý týden v Madridu zemřel.